Severočeské muzeum slaví 140. narozeniny

Liberec - Sto čtyřicet let od svého založení si letos připomíná Severočeské muzeum v Liberci. Nejstarší uměleckoprůmyslové muzeum v českých zemích při této příležitosti vystavilo některé ze svých raných exponátů. Pro příští sezonu připravilo pro návštěvníky také několik novinek.

Muzeum se může pochlubit stovkami tisíc exponátů, mezi které patří rozsáhlé sbírky skla, keramiky, textilu a dalších druhů užitného umění a například i druhá největší kolekce orientálních koberců v zemi. Exempláře s nejnižšími inventárními čísly přivezli jeho zakladatelé, členové Živnostenského spolku, v roce 1873 ze světové výstavy ve Vídni.

Instituce nejprve sídlila v jedné z libereckých škol, poté vystřídala několik dalších domů. V novorenesanční budově na dnešní Masarykově třídě sídlí od konce 19. století. Jak tehdy sály muzea působily, dokládá nová expozice antiky a orientu připravená k jeho výročí. „Zde jsme si vyzkoušeli a návštěvníkům prezentovali, jak vypadaly exponáty, když byly vystaveny v původních vitrínách z roku 1898, a zjistili jsme, že tu byla poměrně velká tma,“ konstatuje ředitel muzea Jiří Křížek.

Nejstarší uměleckoprůmyslové muzeum vzniklo roku 1852 v Londýně. Následovala další města, a chybět proto nemohl ani průmyslový Liberec. Nešlo jen o sbírání uměleckých předmětů, ale i o spolupráci s odbornými školami, což pokračuje dodnes. „Cílem muzea byla od počátku také výchova obecného vkusu tehdejší generace,“ říká kunsthistorik Oldřich Palata.

Zajímavou novinku muzeum chystá pro nadcházející sezonu - rozhodlo se zpřístupnit svou téměř padesátimetrovou věž.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)