Divadelní je čtyři měsíce po výbuchu zase průjezdná

Praha – Více než po čtyřech měsících je opět průjezdná pražská Divadelní ulice. Uzavřena byla od 29. dubna, kdy v ní vybuchl plyn nahromaděný u trhliny v potrubí. Její otevření zjednodušilo dopravu v okolí Národní třídy a Smetanova nábřeží, kde přibyla auta objíždějící uzavírku. Nadále do Divadelní nemohou vozidla těžší než 3,5 tuny, ta se i nadále musí proplétat Starým Městem. Radnice Prahy 1, která vjezd do Divadelní povolila, ovšem upozorňuje, že krátkodobé úplné uzavírky ulici ještě postihnou.

Výbuch plynu koncem dubna poškodil především kancelářskou budovu, která patří Řízení letového provozu, ale i sousední sídla vysokých škol, palác Akademie věd a bytové domy v Divadelní ulici. Kvůli úklidu a zabezpečovacím pracem zůstala ulice uzavřená. To se změnilo až dnes. „Od dnešního dne je otevřena Divadelní ulice pro vozidla, jejichž okamžitá hmotnost nepřesahuje 3,5 tuny,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová. Nákladní doprava musí Divadelní ulici, resp. její část u křižovatky s Krocínovou, nadále objíždět, a to po Národní a dále ulicemi Karolíny Světlé a Konviktská.

Opravy v Divadelní ještě zdaleka neskončily a v budoucnu ji patrně postihnou i další uzavírky. „Plynárny nebudou mít hotovu opravu části toho plynovodu,“ vysvětlil šéf stavebního úřadu Prahy 1 Oldřich Dajbych.

Policie nedávno vyzvedla potrubí, nad kterým plyn vybuchl, a našla v něm malou trhlinu. Teď ji zkoumají znalci, kteří by měli určit, jak vznikla, případně kdo je za to odpovědný. „Posudek by měl být vypracovaný do konce září,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.