Stát i kraje přidají na nové domácí kotle, peněz rychle ubývá

Praha – Středočeský krajský úřad druhým dnem přijímá žádosti o dotace na výměnu domácích kotlů za nové ekologické. Lidé dostávají zhruba polovinu potřebných peněz – až 40 tisíc korun. Ačkoli je výzva vyhlášena až do konce října, již během prvního dne lidé vyčerpali polovinu rozdělovaných 40 milionů korun, program tak zřejmě skončí mnohem dříve. Právě skončil další program tzv. kotlíkových dotací, který vyhlásilo spolu s Ústeckým krajem, lidé dnes podepsali poslední žádosti o příspěvky z 20milionového balíku. Ministr v demisi Tomáš Podivínský ale zdůraznil, že v obou krajích stejně jako v Moravskoslezském regionu, kde běží již čtvrtá výzva kotlíkových dotací, je jeho úřad připraven vyhlásit i další výzvy. Dotace také dostanou ti, kteří chtějí vyměnit staré kotle zničené povodní.

Ze zájmu o dotace na výměnu kotlů je ministerstvo životního prostředí nadšeno. „Máme nahrazeny kotle na uhlí, kde se dají spalovat komodity, které nechceme, jako jsou kelímky od jogurtů, PET lahve, různý domácí odpad a třeba i staré, děravé holiny,“ podotkl ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský. Zatím ministerstvo vyhlásilo dotační programy spolu s krajskými úřady ve třech regionech, všude peněz ubývá velmi rychle. V Moravskoslezském kraji se rozdělují dotace již ze čtvrté výzvy, podle ministra v demisi Tomáše Podivínského je úřad připraven vyhlásit další. Dnes také skončil příjem žádostí o příspěvky v Ústeckém kraji, kde úřady mezi lidi zatím rozdělovali 20 milionů korun: „Jsme připraveni dát další finanční prostředky občanům Ústeckého kraje, pokud k tomu vzejde iniciativa od krajského úřadu v Ústí nad Labem.“

Zatím poslední místo, kde se kotlíkové dotace začaly rozdávat, je středočeský krajský úřad. Nabízí celkem 40 milionů korun, již první den přijal žádosti na polovinu této částky. „Velký zájem jsme očekávali, a tak jsme se na nápor žadatelů připravili. Po zkušenostech z Moravskoslezského kraje jsme nechtěli situaci podcenit. Proto jsme na přijímání žádostí vyčlenili dvacet úředníků,“ podotkl hejtman Josef Řihák (ČSSD). I zde se úřady chystají vypsat další výzvu. Podle ministra v demisi by mohla být na obdobnou částku jako ta první, krajský úřad, který musí dodat polovinu peněz, však ještě neví, kolik bude mít k dispozici. „Závisí to na tom, kolik zbude peněz, až se vyhodnotí povodňové škody,“ řekl hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Kromě tří krajských programů kotlíkových dotací pokračuje jeden celostátní. Týká se náprav škod po červnových povodních, obyvatelé vyplavených domů dostanou na pořízení ekologického kotle více peněz než z krajských programů. „Občané, které zasáhla letošní povodeň, mohou žádat ve speciálním programu, do kterého jsme alokovali 100 milionů korun. V současné době máme vyčerpáno více než čtvrtinu, něco kolem 600 žádostí,“ uvedl ministr životního prostředí v demisi. Přijímat žádosti o povodňové kotlíkové dotace bude ministerstvo zatím do konce října. „V případě, že bude zájem občanů, kterým povodeň poškodila domy, o výměnu poškozených starých neekologických kotlů za nové ekologické trvat, jsme připraveni program prodloužit jak termínově, tak v případě vyčerpání finančních prostředků jsme připraveni dodat další,“ dodal Podivínský.

Termíny ukončení programů kotlíkových dotací:

  • Moravskoslezský kraj – 4. výzva (60 milionů Kč): do 29. listopadu nebo vyčerpání peněz
  • Ústecký kraj (20 milionů Kč): vyčerpáno 3. září
  • Středočeský kraj (40 milionů Kč): do 31. října nebo vyčerpání peněz
  • povodňové dotace (100 milionů Kč): do 31. října nebo vyčerpání peněz

Ministerstvo rozšíří také Novou zelenou úsporám

Více peněz bude také v dalším velkém dotačním programu ministerstva životního prostředí – Nové zelené úsporám. Úřad již obdržel téměř 5 000 žádostí o dotace, celkem lidé na rekonstrukce rodinných domů žádají téměř 470 milionů korun. Budou i nadále přibývat, ministerstvo očekává, že brzy rozdá celou vyčleněnou miliardu. K ní by nejprve chtělo přidat peníze, které získá prodejem emisních povolenek – zhruba 800 milionů korun. Ale možná ani to nebude všechno, ministr v demisi Podivínský novinářům řekl, že jedná s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem o převodu dalších tří miliard korun z národních zdrojů.