Šlechtovka zůstane v ruinách, tendr na opravu Praha zrušila

Praha – Šlechtova restaurace v pražské Stromovce zůstane v takovém stavu, v jakém je už desítky let. Pražská rada totiž zrušila tendr na opravu „věčné ruiny“, podle primátorova náměstka Václava Novotného (TOP 09) byl naddimenzovaný a město by na opravu nemělo peníze. Naději na rekonstrukci tak ztratila Šlechtovka nejméně na několik let.

Ačkoli je dnes před průčelím Šlechtovy restaurace fólie s vizualizací opravené budovy, za ní zůstává tatáž ruina, která „zdobí“ bubenečský park od požárů v letech 1978 a 1980. Přes několik pokusů Prahy, která starou restauraci vlastní, o její oživení, se její stav pouze pomalu zhoršuje. Minule dostala před její rekonstrukcí přednost dostavba další známé pražské ruiny – bazénu na Šutce – tentokrát plány překazila cena, která měla činit čtvrt miliardy.

Podle primátorova náměstka Václava Novotného, který radě zrušení tendru navrhl, byl projekt předimenzovaný. V objektu měly vzniknout tři restaurace, každá s vlastním provozem, toaletami či výtahem. Jedna z nich měla být luxusní, Stromovkou by k ní jezdily limuzíny. Chce proto, aby vznikl nový projekt, který by se zaměřil na nejčastější návštěvníky Stromovky. „Jde o matky s kočárky, bruslaře nebo lidi na procházce,“ přiblížil Novotný. To by podle něj bylo možné udělat za poloviční cenu. Jeho návrh na zrušení tendru na rekonstrukci radní schválili a za dalším pokusem o resuscitaci staré restaurace udělali tečku. Příprava dalšího pokusu potrvá dlouho, na několik let tak jde Šlechtovka „k ledu“.

Památkově chráněná Šlechtovka je symbolem Stromovky, stále však ubývá lidí, kteří ji pamatují jinak než jako ruinu. Budova známá zprvu jako Královská dvorana vznikla v 19. století, nejstarší část dokonce již na konci 17. století. Od roku 1882 ji provozovala rodina Václava Šlechty jako výletní restauraci, která díky své poloze na okraji tehdejší Prahy rychle získala velkou oblibu. V roce 1950 začaly úřady na Václava Šlechtu naléhat, aby svoji restauraci začlenil do podniku Hotely a restaurace hl. m. Prahy – rozčílily ho natolik, že dostal infarkt a zemřel. Restaurace skončila v rámci velkého podniku, ovšem začala chátrat a v 60. letech musela být uzavřena. V letech 1978 a 1980 dvakrát vyhořela a požáry jí dodaly podobu, ve které se uprostřed Stromovky tyčí dodnes.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod