Moravská Ostrava chce koupit Přednádraží a zbavit se ghetta

Ostrava - O zapojení do elektronické dražby pozemků v ostravském ghettu Přednádraží uvažuje i centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz. Chce o tom jednat s vedením Ostravy, podle radnice by bylo vhodné, aby se buď obvod, nebo město dražby zúčastnily. Ta byla nařízena kvůli dluhům společnosti majitele nemovitostí Oldřicha Roztočila Domy Přednádraží, s. r. o. Sám Roztočil považuje záměr za skandální, podle něj jsou za ním snahy o likvidaci lokality.

„Rada městského obvodu oslovila primátora města Ostravy Petra Kajnara se žádostí o uskutečnění schůzky, na které by se probrala možnost účasti města na dražbě nemovitostí v lokalitě Přednádraží,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Dodala, že oblast je vnímána jako lokalita sociálně vyloučená a obvodu není lhostejný její další osud po dražbě. „V současné době nemáme žádný konkrétní záměr využití této lokality, ale nechceme, aby zde vznikly ubytovny, případně ghetto, a problémy s tím spojené. Proto chceme jednat s městem o možnostech odkoupení daných nemovitostí,“ vysvětlila Pondělíčková.

Ještě letos v květnu přitom obvod tvrdil, že by o případnou dražbu zájem neměl. Zatím není jasné, zda by dražitelem měl být obvod, nebo město. „Na schůzce s vedením města si chceme vyjasnit i to, zda by se obvod, případně město, mělo vůbec dražby účastnit, ale z pohledu obvodu by bylo vhodné, aby se město či obvod dražby zúčastnily,“ uvedla Pondělíčková.

Majitel nemovitostí Oldřich Roztočil řekl, že všechny strany vždy tvrdily, že o nemovitosti zájem nemají a nikdy mít nebudou. „Od začátku jsem upozorňoval na to, že se mi zdá postup všech dotčených úřadů naprosto nestandardní a že celou dobu sledují snahu o likvidaci lokality,“ uvedl Roztočil, který se domnívá, že jeho firma se v problémech ocitla právě kvůli postupu úřadů. „Jestli teď drze uvažují o tom, že se přihlásí do dražby, tak to víceméně pokládám za skandální,“ dodal Roztočil, který doufá, že se mu podaří dražbu odvrátit a znovu v lokalitě zavést sociální bydlení.

Přednádraží
Zdroj: ČT24

Dražba se bude konat 30. září od 13:00. Nejnižší podání bylo stanoveno na 1,048 milionu korun. Znalec v posudku stanovil cenu nemovitostí na zhruba 1,6 milionu korun a nejnižší podání podle zákona činí dvě třetiny výsledné ceny.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta, kdy stavební úřad rozhodl, že zhruba 200 obyvatel musí lokalitu opustit, protože domy jsou nebezpečné. Řada z nich to odmítala a ve spolupráci s neziskovými organizacemi usilovala o záchranu lokality. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali letos v červenci. V místě zůstaly zdevastované domy, z nichž zloději odnesli prakticky vše, co bylo možné zpeněžit.