Pátrání po sovětské munici v Ralsku ani po 20 letech nekončí

Kuřívody (Liberecko) - Před dvaceti lety začala pyrotechnická očista bývalého vojenského prostoru Ralsko. Tehdy šlo o vůbec největší podobnou asanaci na světě. Co vše se od té doby na 250 kilometrech čtverečních našlo, ukazuje expozice v Kuřívodech. Přímo ve svém domě ji vybudoval bývalý pyrotechnik.

Výstava muničního arzenálu z Ralska ale neobsahuje jen památky z nedávné historie. Nejstarší granát je starý téměř 150 let a pochází z Prusko-rakouské války. Převážná většina je ale dokladem činnosti sovětské armády, která v blízkém vojenském prostoru operovala v 70. až 90. letech. Po svém odchodu po sobě nechala tisíce kusů nevybuchlých střel, min, raket a nábojů.

A právě ty nashromáždil ve svém domě Václav Bilický – první pyrotechnik, který začal v září 1993 tehdy už bývalý vojenský prostor čistit. I po dvaceti letech tu jeho nástupci ale dál nacházejí nevybuchlou munici: třeba tam, kde se piloti stíhaček učili střílet na terč. Na některých lokalitách tak pyrotechnici pracují dodnes. Pyrotechnická očista stojí stát ročně jeden milion korun. Nikdo nedokáže říct, jak dlouho ještě bude potřeba.

Pátrání po sovětském arzenálu v Ralsku pokračuje (zdroj: ČT24)