Opavský babybox byl plný, skrýval novorozeného chlapce

Opava – O novorozeného chlapce, kterého někdo odložil do babyboxu, se starají zdravotníci v opavské nemocnici. Dítě je zdravé a celkem 89. vložené do některé z 57 vyhřívaných schrán.

O dítěti v babyboxu se pracovníci opavské nemocnice dozvěděli před pátou ráno. Vzápětí vyzvedli čerstvě narozeného chlapce. „Váží 3 150 gramů a měří přes půl metru, ale hlavně je zcela zdravý,“ popsal ho předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Upozornil, že není jasné, zda se bude jmenovat David podle lékaře, který měl nad ránem v nemocnici službu, nebo Jan podle přítomných zdravotních sester.

Babybox kdosi využil zhruba po měsíci, naposled se ocitla malá dívka v krnovské schráně 6. srpna. Od začátku roku eviduje Nadační fond pro odložené děti Statim osm „babyboxátek“, z toho dva chlapce.

První babybox v Česku byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Otevření dalšího se chystá na 19. září v Nemocnici Česká Lípa. Půjde o 58. babybox v zemi.