Základna leteckých akrobatů má asfaltovou dráhu, v Česku první po 27 letech

Staré Město (Svitavsko) – Novou asfaltovou přistávací a vzletovou dráhu má letiště ve Starém Městě u Moravské Třebové na Svitavsku. Reprezentace leteckých akrobatů, která letiště využívá, ji slavnostně zprovozní v sobotu. Podle reprezentačního trenéra Stanislava Bajzlíka je staroměstská plocha první zpevněná, která v Česku vznikla na sportovním letišti od roku 1986.

Stavba nové ranveje začala ve Starém Městě v lednu. Dráha je dlouhá 714 metrů, široká 23 metrů a umožní významné rozšíření provozu – po celý rok bude letiště přijímat letadla do hmotnosti až 5 700 kilogramů. „Původní travnatá ranvej nebyla vhodná pro přistávání nových typů letadel, které se v současnosti dováží do České republiky,“ podotkl trenér akrobatické reprezentace Stanislav Bajzlík.

Kromě dráhy má letiště také vylepšené zázemí, akrobaté věří, že do regionu přiláká více tuzemských i zahraničních milovníků leteckého sportu a turisty obecně. Měla by se také rozšířit nabídka sportovních akcí. „Díky projektu vzniknou také nové pracovní příležitosti. A to jak v oblasti obslužných procesů, tak sekundárně ve sféře služeb cestovního ruchu, jež budou využívat sportovci, návštěvníci a obchodní partneři regionu,“ podotkl trenér Bajzlík.

Při sobotním slavnostním otevření dráhy za 45 milionů, na kterou 38,5 milionu přispěla Evropská unie, předvedou akrobaté své umění, nad letištěm se budou vznášet také parašutisté a budou se konat vyhlídkové lety.

Letiště ve Starém Městě existuje od roku 1938. Po válce ho využívali sportovci s větroni, před rokem 1989 se stalo staroměstské letiště ústředím letecké akrobacie.