Karlovarský kraj navýší jmění své nemocnice, aby ji stabilizoval

Karlovy Vary – Více než dvojnásobně zvýší Karlovarský kraj základní jmění Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Tu kvůli letošní úhradové vyhlášce tíží dluhy a hrozí, že jejich výše přesáhne současné 52milionové základní jmění. Kraj nemocnici posílí převodem pozemků v nemocnicích, které KKN spravuje zhruba o 60 milionů korun.

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) je sice dlouhodobě ztrátová, letos se jí ale peněz nedostává výrazněji než kdy dříve. Poté, co loni KKN otevřela provozně náročný pavilon akutní mediciny a současně se jí letos snížily úhrady od pojišťoven na předloňskou úroveň, je už teď ztráta zhruba stejně vysoká jako loni za celý rok. Tehdy činila 52,5 milionu korun. Karlovarský kraj provozní ztrátu své nemocnice nemíní dotovat. „Financování nemocnic je odpovědností státu a zdravotních pojišťoven,“ uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Dočasným řešením tak bude zvýšení základního jmění převedením pozemků v areálech nemocnic, které zatím patří kraji. „Chceme posílit její stabilitu, aby nemohlo dojít ke zpochybnění jejího finančního zdraví,“ naplánoval Čermák. Hodnota pozemků je zhruba 60 milionová, přesnou cenu určí znalec. Základní jmění nemocnice se ale převodem zhruba zdvojnásobí.

Kdyby krok Karlovarského kraje nepomohl a situace KKN, která spravuje nemocnici v krajském městě a další v Chebu, se nadále zhoršovala, má náměstek Čermák v záloze další způsob pomoci. Bylo by podle něj možné uvažovat například o tom, že by si kraj některé služby v nemocnici objednal jako veřejnou službu a dotoval ji. Zbylé obory by ale v tom případě zřejmě čekalo omezení nebo útlum.