Jablonecké teplo zlevní o 15 procent, radnice chce zastavit odliv zákazníků

Jablonec nad Nisou – Možná nejdražším teplem v zemi se od příštího roku přestane „chlubit“ Jablonec nad Nisou. Město po převzetí teplárny zlevní dodávky téměř o 15 procent – ze současných 807 na 689 korun za gigajoule. Průměrná domácnost tak ušetří téměř pět tisíc korun za rok. Radnice tak chce předejít dalšímu odpojování bytových domů od teplárenské sítě – a to i za cenu, že jablonecká teplárna skončí ve ztrátě.

Jablončané se kvůli velmi vysoké ceně tepla začali v posledních letech ve velkém odpojovat od centrálních dodávek tepla, budou v tom pokračovat i v příštím roce. Teplárna tak napřesrok dodá 320 terajoulů, zatímco v roce 2006 byl ještě objem dodaného tepla téměř dvojnásobný. Radnice, která v červenci získala pod kontrolu Jabloneckou energetickou (dříve Jablonecká teplárenská a realitní), chce odliv zákazníků zastavit. „Blížíme se ke kritické hranici,“ uvedl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS).

Město chystá kromě snížení cen zhruba o šestinu také návrat k jednosložkovému účtování tepla. „Každý zákazník uvidí počet protopených jednotek a jejich cenu, domníváme se totiž, že jednosložková cena je vůči odběratelům férovější, je přehledná, odběratel pochopí, že platí jen spotřebované teplo,“ uvedl předseda představenstva Jablonecké energetické Miloš Vele (ODS).

Jablonecká radnice odkoupila většinový podíl v Jablonecké energetické od společnosti MVV Energie CZ. S ní se v poslední době přela především o způsob modernizace teplárenské sítě – právě kvůli její zastaralosti, kdy se při přenosu ztrácí až 40 procent tepla, musí Jablonečtí platit vysoké ceny. Město proto plánuje, že teplovody zmodernizuje. Muselo proto získat zpět většinový podíl v teplárně, který před 14 lety prodalo za 200 milionů korun. Letos za převzetí Jablonecké energetické zaplatilo obdobnou částku.

Jablonec se dočká levnějšího tepla (zdroj: ČT24)