Nový most na spojce rozhádal obyvatele Spořilova

Praha - Stavba mostu na pražské Jižní spojce, přes který mají už v zimě jezdit kaminony, znesvářila obyvatele Spořilova. Zatímco lidé ze sídliště se už nemohou dočkat menšího provozu na Spořilovské radiále, obyvatelé vilové čtvrti zuří kvůli tomu, že jim nový most přivede kamionovou dopravu pod okna.

Obyvatelé vilové čtvrti starého Spořilova mají hrůzu z nárůstu hluku a imisí. Až se dostaví most přes Jižní spojku, na Spořilovské radiále kamiony přestanou jezdit v jednom směru. Nová trasa povede pod starými vilkami, přivede sem tisíce kamionů denně. „Problém kamionů se nevyřeší, pouze se přesune,“ stěžuje si Pavla Kačabová ze sdružení Starý Spořilov.

Naopak lidé ze sídliště změnu vítají, zprovoznění mostu jim přinese úlevu. „Před zářím 2010 byly kamiony na magistrále a Jižní spojce v podobném množství. Sem byly ale navedeny protiprávně a násilně,“ říká Jana Růžičková ze sdružení SOS Spořilov. 

Vedení hlavního města lidem ze Starého Spořilova slibuje, že se u magistrály postaví protihluková bariéra, která tu mimochodem měla podle plánů stát už před třiceti lety. „V současné chvíli je požádáno o územní rozhodnutí,“ potvrzuje náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Stěna s valem neochrání Spořilovské docela, i po jejich dokončení zde budou podle hygieniků překračovány hlukové limity. Protihluková bariéra má být navíc dlouhá jen 350 metrů a stavět se začne až na jaře, tedy po dokončení mostu. „Náš požadavek vždycky byl: nejprve postavte stěny a pak tam pusťte auta,“ konstatuje zástupce starosty Prahy 4 Jiří Bodenlos (ČSSD).

O variantách zklidnění dopravy na Spořilově teď budou obě sdružení jednat s odborníky i politiky. Magistrát svolal společnou schůzku na 11. září.

Vydáno pod