Krajští zastupitelé bojují za nemocnici v Ryjicích

Ryjice - Ústecký kraj bude znovu jednat o zrušení léčebny následné péče v Ryjicích na Ústecku. Její pacienty by měla převzít Krajská zdravotní, která sdružuje největší nemocnice v regionu. Část opozičních zastupitelů záměr kritizuje. Kraj podle nich sice ušetří, zruší ale špičkové zařízení.

Současní pacienti mohou být v Ryjicích těmi posledními. Ústecký kraj, který léčebnu dotuje, šetří a uvažuje o jejím přesunu pod Krajskou zdravotní. „Pacient bude mít komfort, který může poskytnout pouze Krajská zdravotní,“ tvrdí předseda představenstva Radek Scherfer (ČSSD). 

S tím ale nesouhlasí zaměstnanci léčebny. „Je to katastrofa. Krajská zdravotní má sama problémy, stáhne tam i nás,“ myslí si staniční sestra Karla Smíšková. Na jejich stranu se staví i pacienti z Ryjic. Ničit něco, co funguje, je podle nich hřích.

Přesun léčebny by podle personálu z Ryjic mohl nastat už od nového roku. Část opozičních zastupitelů už proto vyzvala ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), aby kvůli Ryjicím uspořádal kulatý stůl. „Zatím není nic rozhodnuto. Musíme ale také koukat na to, na co má kraj peníze,“ říká Bubeníček. „Chápu, že ekonomika je důležitá, ale tady by měl být v první řadě pacient,“ podotýká ředitel léčebny Jaroslav Müllner.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)