Registrační značka na přání? Ve Vysokém Mýtě to jde - a zdarma

Vysoké Mýto - Vyberte si značku, jakou chcete, nabízejí vysokomýtští úředníci tamním řidičům. Město se tím brání podezřením, že úředníci s registračními značkami kupčí. Nová služba je zcela zdarma a mezi lidmi si rychle získala velkou oblibu.

Úředníci už nemohou s tzv. espézetkami manipulovat. Řidič si ze seznamu vybere značku, která se mu líbí nebo dobře pamatuje, samolepku s číslem nalepí na žádost, a technik mu potom vydá značku z bezpečnostní skříně.

Služba je zdarma a funguje na principu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Každý den pracovníci odboru dopravy vybalují nové krabice s čísly. Největší výběr mají tedy řidiči, kteří přijdou na úřad brzy po ránu. „Ze seznamů je možno vybrat až 90 značek. Každý den se to obměňuje, takže kdo přijde ráno, má možnost největšího výběru,“ říká vedoucí odboru Kristýna Šťastná.

Už teď je tato služba mezi řidiči velmi oblíbená. „Zájem je veliký, lidé telefonují, ptají se na to. Určitě je to pro ně zajímavé,“ potvrzuje starosta města Miloslav Soušek (ČSSD). Úředníci se tím zároveň vyhýbají obviněním, že by nejzajímavější značky přenechávali svým známým nebo za úplatek. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na Pardubicku je Vysoké Mýto prvním městem, které výběr čísla umožňuje. Nápad vznikl před dvěma roky v sousedním Královéhradeckém kraji v Kostelci nad Orlicí. Přišel s ním tamní úředník Ivan Novák. Po korupční kauze jiného zdejšího úředníka, který za úplatu až 1 000 korun přiděloval „lepší“ espézetky, chtěl vyvrátit podezření občanů, že se to děje i nadále.

Podle jeho slov se systém osvědčil, postupně o něj projevila zájem i další města v regionu. Od roku 2015 budou navíc úřady vydávat i speciální registrační značky. Za desetitisícový poplatek si na ně řidiči budou moci umístit například svoje jméno nebo přezdívku.