Fotografie a přednášky v Letech přinášejí svědectví o hrůzách války

Lety - V informačním centru památníku v Letech u Písku začala výstava Ozvěny. Jejím cílem je pomocí fotografií, ale také přímých svědectví připomenout realitu koncentračních táborů.

Marie Šupíková je jedním ze sedmnácti dětí, které přežilo vyhlazení Lidic. Teď o svém osudu vypráví studentům. Při přednáškách vznikly i portréty, které teď visí na zdi vedle fotografií koncetračního tábora Birkenau. „Těžko se o tom mluví, ty okamžiky se vám znovu vybaví a znovu je prožíváte. Není to lehká záležitost, ale považujeme to za svou povinnost,“ podotýká paní Šupíková k besedám se studenty.

Právě tento způsob konfrontace je podle autorů výstavy tou nejpůsobivější možností, jak válečné zločiny připomenout. „Celá naše činnost je směřována zejména ke studentům, střední generace je ztracená,“ říká ředitel lidického památníku Milouš Červencl.

Výstava je jen kousek od památníku v Letech, kde byl za druhé světové války romský koncentrační tábor. Z 1 300 Romů, kteří jím prošli, přežilo jen 600. Právě do Osvětimi-Birkenau mířily romské transporty z cikánských táborů. Podle odhadů nepřežilo válku 90 procent českých a moravských Romů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)