Oslavy dne železnice začínají, velkolepý vrchol ale letos nebude

Trutnov – Železniční výstavy a zvláštní jízdy ke dnu železnice začínají. Tak jako v minulých letech se postupně vystřídají ve většině regionů, oproti minulosti je však nebude korunovat žádná velká výstava, jaké byly v posledních letech v Olomouci, Děčíně a Brně. První letošní den železnice proběhne v sobotu v Trutnově, kromě výstavy bude možné svézt se parním vlakem Podkrkonoším.

Národní den železnice patřil v minulých letech k vyhledávaným slavnostem, letos se příznivci historických i současných vlaků musí spokojit s menšími regionálními oslavami. Jako první přichází na řadu Královéhradecký kraj, konkrétně Trutnov. Hlavním hrdinou dne bude „Bulík“ – parní lokomotiva 464.008, která ráno přijede do Trutnova z Hradce Králové a potom sveze cestující také po podkrkonošské trati do Vrchlabí.

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH VLAKŮ S PARNÍ LOKOMOTIVOU „BULÍK“:

  • z Hradce Králové hl. n. do Trutnova hl. n.: 6:12 (za 120 Kč)
  • z Trutnova hl. n. do Vrchlabí: 9:05, 15:05 (za 60 Kč)
  • z Vrchlabí do Trutnova hl. n.: 10:13, 16:13 (za 60 Kč)
  • z Trutnova hl. n. do Hradce Králové hl. n.: 18:10 (za 120 Kč)

Na trutnovském hlavním nádraží potom bude výstava, na které představí České dráhy svá současná vozidla včetně nového motoráku Regioshuttle, který obvykle jezdí v sousedním Libereckém kraji. K vidění budou také železniční modely nebo filmy s železniční tematikou. Podle mluvčí drah Radky Pistoriusové začne výstava v 8:30 a skončí v 16 hodin.

Regionálními dny železnice budou i další soboty, nejvíce slavností připravily dráhy na 21. září. Celkem naplánovaly výstavy či jízdy zvláštních vlaků na jedenácti místech, svého dnu železnice se letos nedočkají ve Zlínském, Moravskoslezském ani Libereckém kraji. Naopak v Pardubickém kraji se bude slavit hned třikrát – v rosickém muzeu, na hlavním nádraží krajského města a také ve velkém třebovském depu.

Kromě severovýchodních Čech budou v sobotu jezdit parní lokomotivy také na dalších místech. Na oslavu 120 let trati Číčenice–Prachatice pojede historický vlak po jubilantce (z Prachatic odjede v 8:41). Další zvláštní vlak s parní lokomotivou vyrazí ráno (v 6:30) z Valašského Meziříčí do Uherského Brodu na slavnosti vína.