V Teplé bude referendum o sociálním centru, radnice se teď bojí o dotaci

Teplá (Chebsko) – Referendum o stavbě sociálního centra vyhlásila radnice západočeské Teplé. Vyžádali si ho občané, podle kterých se k plánovanému centru začnou stahovat problémoví obyvatelé. Podle vedení města však má sociální centrum naopak posloužit jako řešení problematické situace. Teplá totiž patří mezi sociálně vyloučené lokality, není zde přitom žádné místo ke kontaktu s obyvateli, které sem vlastníci některých domů sestěhovali. Radnice také upozornila, že pokud by se centrum nedostavělo, musela by vrátit dotaci, kterou na něj dostala.

Referendum si v petici vyžádalo 1 200 lidí – více než třetina obyvatel Teplé. Proti otevření sociálního centra již dříve protestovali, značky začátku obce přelepili nápisem „Cikánská Lhota“ – jsou přesvědčeni, že by se tak do města nastěhovali další problémoví obyvatelé. Kritizují také, že má být připravované centrum poblíž základní a mateřské školy a že je o jeho plánovaném vzniku nikdo neinformoval. Zastupitelstvo na přání obyvatel referendum vyhlásilo, a to na 25. a 26. října, tedy termín souběžný s volbami do Poslanecké sněmovny.

Radnice vzhledem k silné podpoře petičníků lidové hlasování vypsala, avšak trvá na tom, že je sociální centrum potřeba. „Ppočet sociálně vyloučených v Teplé se zvyšuje i přesto, že zde žádné centrum dosud není. Pokud chceme docílit toho, že v této oblasti klesne nezaměstnanost nebo že v Teplé nebudou žít Romové v takové míře, musíme přijít s úplně jiným nápadem než s kritikou Centra služeb sociální prevence,“ uvedl místostarosta Jan Růžička. Starostka Jana Čížková upozornila, že město připravuje stavbu s vládní Agenturou pro sociální začleňování již dva roky a informace byly vždy veřejně dostupné. „Projekt se připravoval od června roku 2011. Proběhlo stavební řízení, do toho mohly být jakékoli protesty podány,“ řekla starostka.

Kdyby obyvatelé otevření sociálního centra zamítli, hrozily by Teplé podle starostky finanční problémy. Už v létě totiž začalo město čerpat dotace, pokud stavbu zastaví, bude ji muset vrátit a navíc jí hrozí pokuta.

Marek Štětina o tepelském sociálním centru (zdroj: ČT24)