Průtah Frýdku-Místku čeká nejtěžší zkouška, nad Ostravicí ubudou pruhy

Frýdek-Místek – V sobotu nastane na estakádě na průtahu Frýdkem-Místkem velké stěhování. Dělníci dokončí opravu dvou pruhů, ale tím práce na silnici I/48 neskončí – přesunou se na druhou polovinu vozovky a navíc začne také oprava dvou pruhů na blízkém mostě přes Ostravici. Řidiči se tak musí připravit na ještě větší dopravní komplikace než dosud. Oprava skončí zřejmě se začátkem zimy.

Další fáze opravy frýdecko-místecké estakády se dotkne především směru na Český Těšín. „Měla začít už začátkem srpna, ale stavebníci na estakádě se dostali do časového skluzu,“ poukázal Petr Pavelka z frýdecko-místeckého magistrátu. Přes Ostravici se během prací bude přejíždět pouze jedním jízdním pruhem, podle Ivo Murase z moravskoslezského krajského úřadu proto patrně budou na průtahu delší kolony než při dosavadní opravě, kdy se jezdilo dvěma pruhy.

Město přesto vyzývá projíždějící řidiče, aby na průtahu zůstali, protože v městských ulic by dodatečná auta způsobila velké potíže. Náměstek frýdecko-místeckého primátora Karel Deutscher řekl, že vnitřní doprava ve městě je ale už teď na hranici únosnosti a řidiči tam čekají i 15 až 20 minut. „Máme spoustu stížností a opravdu nervy občanů jsou napnuté k prasknutí,“ řekl. Dodal, že město upraví signalizaci na světelných křižovatkách tak, aby případné kolony aut objíždějících průtah stály mimo město.

Doprava ve Frýdku-Místku je komplikovaná i při běžném provozu, protože město nemá obchvat. Jedině ten může podle náměstka Deutschera městu pomoci a vyvést z něj tranzitní dopravu. Stavbu obchvatu ale už léta oddaluje řada problémů, například nedostatek peněz. „Ukazuje se, že město je přetíženo, obchvat jednoznačně chybí. Věříme, že se příští rok začnou vydávat stavební povolení a že se obchvat do dvou let začne budovat,“ řekl Ivo Muras.