Středočeši za čtyři dny vyčerpali kotlíkové dotace za 40 milionů

Praha – Čtyři dny namísto vyhlášených dvou měsíců stačily obyvatelům Středočeského kraje k vyčerpání dotací na pořízení nových domácích kotlů. Kraj společně s ministerstvem životního prostředí rozdají celkem 40 milionů korun, každý žadatel by měl získat zhruba 40 tisíc – peníze tak mohlo dostat asi tisíc nejrychlejších žadatelů.

Celou noc před zahájením přidělování tzv. kotlíkových dotací čekali někteří lidé před úřadem Středočeského kraje. Nakonec nebyl o příspěvky na nákup ekologických kotlů takový zájem, že by žádosti o celých 40 milionů přinesli lidé během několika hodin, přesto vše skončilo velmi rychle – po pouhých čtyřech dnech. Ty žádosti, které přišly po vyčerpání dotace, poslouží jako náhradní. „Nyní mají úředníci čtyři měsíce na posouzení žádostí. Pokud budou v žádostech o dotaci zjištěny nějaké nedostatky, budou žadatelé vyzváni k jejich odstranění. Rada kraje seznam těch, kteří dostanou dotaci, bude schvalovat v lednu 2014,“ informoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Středočeský kraj spolu se státem chtějí prostřednictvím příspěvků zlepšit kvalitu ovzduší v regionu, který je místy často zasahován smogem. K jeho vzniku podle některých odborníků lokální topeniště významně přispívají, státní a krajské peníze proto pomáhají s nákupem moderních kotlů s automatickým plněním, které mají nižší emise a není možné plnit je nevhodným topivem. „Dají se spalovat komodity, které nechceme, jako jsou kelímky od jogurtů, PET lahve, různý domácí odpad a třeba i staré děravé holiny,“ shrnul ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský. Podobně už stát rozdává tzv. kotlíkové dotace také v dalších regionech, kde bývá špatný vzduch – Moravskoslezském a Ústeckém.

Lidé na nabídku příspěvků, které jim zlevní kotle na polovinu, slyší. „Nevím, jestli by byl kotel pro nás bez dotace dostupný. Proto jsme se rozhodli té podpory využít,“ řekla žadatelka, která v pondělí dorazila do fronty před středočeský krajský úřad ve čtvrt na pět ráno, aby si pojistila, že na ni peníze opravdu ještě zbudou.

Ti, na které se nedostalo, nemusí zoufat. Krajské vedení předpokládá, že ještě letos vypíše druhou výzvu. Zatím neví, kolik peněz v ní nabídne. „Závisí to na tom, kolik zbude peněz, až se vyhodnotí povodňové škody,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Semerád (ČSSD). Kraj se státem dodávají každý polovinu dotací, v případě první středočeské výzvy tak od každého přišlo dvacet milionů.