Unikátní Proboštův betlém je s novým muzeem znovu přístupný

Třebechovice pod Orebem (Královéhradecko) - Nové muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem dnes po dvou letech stavby slavnostně otevřelo. Hlavním exponátem je unikátní mechanický Proboštův betlém, který byl v roce 1999 prohlášený národní kulturní památkou. Více než sto let starý betlém mohou návštěvníci poprvé vidět ze všech stran. Muzeum za zhruba 46 milionů korun bude pro veřejnost přístupné od pátku.

Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem prohlášeným národní kulturní památkou (1999). Více než sto let starý betlém je celý vytvořený ze dřeva, skládá se z 2 000 dílů. Je 6,9 metru dlouhý, 2,2 metru vysoký a má 350 figurek. 51 z nich se pohybuje a dalších 120 jezdí na několika pásech. Jeho autory jsou lidoví řezbáři Josef Probošt a Josef Kapucián. Autorem mechanismu je Josef Friml. Muzeum má ve svých sbírkách na tři sta betlémů z různých materiálů a různého stáří.

„V muzeu máme celkem tři expozice, ve dvou jsou betlémy z našeho depozitáře a v té poslední je Proboštův betlém,“ uvedla ředitelka muzea Silvie Dušková. Nová expozice má lidem přiblížit rozdíly v betlémech z jednotlivých regionů České republiky.

Proboštův betlém
Zdroj: David Taneček/ČTK

Třebechovice na stavbu muzea získaly z evropských dotací po dvou neúspěšných pokusech celkem 35,5 milionu korun, zbývající peníze uvolnil stát, kraj a město. Stavba na místě původního muzea v rohu náměstí začala v listopadu 2011. Proboštův betlém byl po dobu výstavby umístěný v náhradních prostorech a nebyl přístupný veřejnosti. Za svou historii si už prošel mnoha úkryty. „Byl uchováván ve stodolách, v kůlnách, během války byl přechováván i v lednici pivovaru,“ uvedl Jiří Němec (KDU-ČSL), starosta Třebechovic.

Další miliony by si vyžádala generální oprava betlému

V posledních dvou letech se podařilo restaurátorům zprovoznit některé dosud nepohyblivé části betlému, muzeum však nadále shání peníze na generální opravu vzácné památky. Podle restaurátora Kamila Andrese bude do budoucna potřeba celý betlém rozebrat a postavit novou konstrukci. Starosta Třebechovic už dříve odhadl, že by náklady mohly vystoupat na 10 až 15 milionů korun.

Muzeum betlémů otevřelo v novém (zdroj: ČT24)