Budějovice bojují proti černým skládkám chytrými telefony

České Budějovice - Na Českobudějovicku startuje kampaň bojující proti černým skládkám. Zapojí se do ní hlavně studenti. Pomocí aplikace v takzvaných chytrých telefonech budou místa vyhledávat a dokumentovat je. Město se pak postará o likvidaci skládek a zároveň získá lepší přehled o problémových lokalitách.

Environmentální centrum se rozhodlo proti černým skládkám bojovat pomocí studentů a chytrých telefonů. Stačí si jen stáhnout aplikaci a hledat v okolí města černé skládky. Pořízená fotografie pak putuje přímo na magistrát města. Díky přesným GPS souřadnicím a fotodokumentaci úředníci rychleji zjistí rozsah skládky a zařídí její likvidaci.

„Ve chvíli, kdy je jakákoliv černá skládka nahlášena, buď touto aplikací nebo jakýmkoliv jiným způsobem, město na základě smlouvy, kterou má se společností A.S.A. České Budějovice, objednává likvidaci černých skládek,“ uvedl Juraj Thoma (HOPB), primátor Českých Budějovic.

Likvidace skládek stojí město ročně statisíce

Za svoz odpadu platí město ročně více než 55 milionů korun. Likvidace černých skládek pro město znamená další statisíce navíc. Jen loni stálo město odklizení černých skládek 1 250 000. Za letošní rok už město zaplatilo necelý milion, uvedla Vladimíra Hrušková, vedoucí odboru správy veřejných statků, České Budějovice.

V boji se skládkami pomůžou telefony (zdroj: ČT24)