Středočeskému kraji chybí na opravy silnic miliardy

Praha - Až 20 miliard korun by potřeboval Středočeský kraj na to, aby dal do pořádku všechny silnice, na jejichž stav si řidiči dlouhodobě stěžují. Hejtmanství teď spoléhá pouze na evropské fondy a státní dotace. Ve svém rozpočtu má peníze jen na drobné opravy, které však dlouhodobě nic neřeší. Oproti tomu na Vysočině jsou práce na silnicích v plném proudu. Na řidiče tak čeká ale i spousta uzavírek.

Vítězem webové ankety o nejhorší výmol v Česku se stala silnice II. třídy ve Smečně na Kladensku. Podobných děr ale nafotili řidiči jen ve středních Čechách téměř 850. Nejvíc si lidé stěžují na stav silnic kolem Prahy.

Cestáři tvrdí, že dělají, co mohou - pravidelně objíždějí svoje rajony a nové díry a výtluky monitorují. Peníze se ale najdou většinou jen na provizorní záplatování. To situaci ale vyřeší maximálně na rok. Nedostatek peněz na komplexní opravy kritizuje i krajská opozice. Kraj teď bude na opravy svých silnic čerpat 320 milionů z evropských fondů. A v příštích letech chce žádat o další.

Vysočina investovala do oprav miliardy

Opakem středních Čech je Vysočina, kde se opravuje na všech hlavních tazích. Po skončení prázdnin se rozběhly i další opravy, řidiči tak musí počítat se zpožděním, a to nejen na dálnici D1. Silnice byly po zimě na mnoha místech v dezolátním stavu, opravy krajských spojnic tak byly nutné. Většina prací by měla skončit do zimy.

Opravy silnic ve Středočeském kraji a na Vysočině (zdroj: ČT24)