U Jizery je (Český) ráj pro milovníky přírody, historie i železnice

Turnov (Semilsko) – Od Malé Skály vede do Turnova nová cyklostezka. V žádném případě to ale není ona, která sem táhne turisty, spíše naopak – slouží těm, kteří sem beztak přijíždějí a z různých důvodů se neplaví po Jizeře, podél níž stezka vede. Všude kolem totiž je Český ráj s pohádkovou zříceninou hradu Frýdštejn, jeskyní a tajemnou studánkou v údolí Vazoveckého potoka či staletým Dlaskovým statkem.

Už samotná cesta do Malé Skály může být zážitek. Zatímco silnice, která sem vede, je obyčejná, podobná jako stovky jiných v celém Česku, železnice je unikátní – patří k nejstarším v Česku a dodnes zůstává takřka v původním stavu, jednokolejná, bez trakčního vedení nebo velkých ostrovních nástupišť na nádražích. Po vystoupení z vlaku se potom i ten, kdo železnici nemiluje, ocitá v ráji – i když jen tom českém.

Železniční trať Pardubice–Liberec
Zdroj: ČT24

Z Malé Skály směrem k Turnovu je potom možné cestovat tím nejtradičnějším způsobem – pěšky – ale také na kole či koloběžce po nové cyklostezce nebo lodí po Jizeře. „Pokud vyjde počasí, do půlky října bychom měli půjčovnu normálně provozovat a měli bychom sezonu ukončit nějakým společným splutím,“ plánuje i v pozdním létě.

Především na toho, kdo vyrazí po svých, čeká mezi Malou Skálou a Turnovem řada zajímavostí, které dělají Český ráj českým rájem. Již v Malé Skále je první – pozoruhodná sbírka umění, kterou shromáždil známý malíř a grafik Josef Jíra.

Maloskalská galerie
Zdroj: ČT24

Další zastávku, kam lze dospět mírným zvlněným terénem, je zřícenina hradu Frýdštejn. Z Malé Skály to k němu trvá ani ne hodinu. Turisté na pískovcovou skálu, kde Frýdštejn stojí, přicházejí ve velkém. Nikoli však kvůli jeho historii, ale především proto, aby se podívali na místo zrodu pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, která se tu natáčela v 80. letech. „Dole byly čarodějnice, Jasněnku měli nahoře a ševce tady tahali na laně,“ nastínil kastelán Jiří Matouš. Kromě pohádky či historie hradu, která sahá nejméně do vrcholného středověku, nabízí Frýdštejn také pozoruhodný výhled. Za dobrého počasí bývají z hradní věže vidět Trosky, Bezděz i Kozákov.

Touláme se Českem: Pojizerský Český ráj (zdroj: ČT24)

Další díly seriálu Touláme se Českem:

Cesta z Frýdštejna do Dolánek u Turnova vede po modré značce malebným údolím Vazoveckého potoka. V něm je Bartošova pec – tedy jeskyně s pramenem – nebo studánka Bezednice, ve které prý kdysi zmizel rytíř na koni a nakonec i Dlaskův statek. Nad Jizerou stojí téměř 300 let a představuje symbolickou tečku na pouti podél řeky. Uvnitř je národopisná expozice.

Pod Dlaskovým statkem již začíná Turnov, nejprve je na cestě část Hrubý Rohozec se stejnojmenným zámkem a vzápětí už centrum s historickým náměstím, muzeem Českého ráje a velkým nádražím, odkud jezdí vlaky i do jiných částí Českého ráje – kolem Hrubé Skály a Trosek až k Železnici.

Dlaskův statek
Zdroj: ČT24