Houbaři, noste telefon, vyzývá Horská služba

Nejdek (Karlovarsko) – Hodinu a půl pročesávali horští záchranáři Krušné hory v okolí Nejdku na Karlovarsku. Hledali ženu, která odešla do lesa na houby a nevrátila se. Rozsáhlá pátrací akce byla nutná zejména kvůli tomu, že u sebe pohřešovaná neměla mobilní telefon. Podle náčelníka Horské služby Krušné hory Miroslava Güttnera je to chyba, nabitý přístroj by u sebe na horách měli mít i ti lidé, kteří se domnívají, že jdou pouze na krátkou vycházku.

Na zmizení sedmdesátileté ženy, která šla na houby, upozornili krušnohorskou Horskou službu v osm večer policisté. Hledat ji do oblasti mezi Nejdkem a Přebuzí vyrazilo deset záchranářů. „Měli s sebou veškeré potřebné zdravotnické vybavení a mobilní techniku,“ poznamenal jejich náčelník Miroslav Güttner. Část záchranářů prohledávala les, další jezdili a chodili po horských cestách. Uspěli po hodině a půl. „Z lesa se ozvala žena, která silně naříkala a volala o pomoc. Záchranáři zjistili, že leží pod stromy těžce zraněná. V horském terénu zřejmě upadla a vážně si zranila nohu,“ popsal náčelník Güttner. Do hor pro ni potom přijela sanitka a odvezla zachráněnou ženu do Karlových Varů.

Podle Horské služby by pátrání po houbařce bylo mnohem snazší, kdyby u sebe měla mobilní telefon. „Považuji za nutné, aby i houbaři, kteří si takzvaně jen vyjdou do zdejších lesů, měli u sebe nabitý mobilní telefon. Zvlášť v případě takto těžkého zranění je rychlé přivolání pomoci a upřesnění lokality, ve které se zraněný nachází, naprostou nutností,“ apeloval na houbaře Güttner.