Karlovarská porcelánka Epiag zastavila výrobu, hrozí jí krach

Karlovy Vary - Karlovarské porcelánce Epiag hrozí krach. Společnost v obou svých pobočkách zastavila výrobu, většina z téměř stovky zaměstnanců zůstává doma. Důvodem problémů firmy jsou miliónové dluhy za úvěry a nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění. Největšímu věřiteli došla trpělivost a na firmu podal návrh na insolvenci.

Obě pobočky porcelánky Epiag v Chodově i v Dalovicích jsou už několik dní prázdné. V dalovickém sídle firmy nebyl nikdo ze zahraničních majitelů k zastižení, bližší informace nepodala ani chodovská továrna. V Chodově je ze zhruba 50 zaměstnanců více než polovina doma. Pracuje se jen ve skladech a balírnách. Červencové výplaty majitel zaměstnancům slíbil zaplatit do konce září.

Dluhy firmy přesahují než 10 miliónů korun. Jedna z českých bank podala návrh na insolvenční řízení. Z něj také vyplývá, že firma neplatila zdravotní a sociální pojištění. Případ řeší plzeňský krajský soud. „Nejdřív rozhodne, jestli vůbec povolí insolvenci, nebo ne a potom určí správce, který by měl zjistit majetek,“ uvedla Monika Volfová z infocentra Krajského soudu v Plzni.

Porcelánový byznys je složitý, říká ředitel porcelánky Thun 1794

Podobným způsobem před pěti lety přišli o práci lidé v porcelánce Thun. Ta se ale po roce z krize dostala, přijala většinu lidí zpátky a našla si nové zákazníky. „Porcelánový byznys je složitý, je složitý v tom najít si cestu k zákazníkovi, najít si produkt, který zákazník chce a který vás uživí,“ říká Vlastimil Argman, generální ředitel Thun 1794. Zaměstnanci porcelánky Epiag zůstávají doma za 80 procent mzdy. Kdy se budou moct vrátit do práce, zatím není jasné.

Karlovarská porcelánka má milionové dluhy, hrozí krachem (zdroj: ČT24)