Ústecký kraj znovu otevřel projekt kontroverzního obchvatu Chabařovic

Chabařovice - Ústecký kraj znovu oživil projekt silničního obchvatu kolem Chabařovic. Záměr přitom nikdy neměl podporu všech obyvatel města. Pro krajské radní je projekt atraktivní především proto, že už má stavební povolení. Kraj tak na něj může získat peníze z evropských fondů snáz než na ty, které se teprve připravují.

Spor o obchvat se v Chabařovicích táhne už roky. Projekt teď oprášil Ústecký kraj. Netají se tím, že se mu ve chvíli, kdy má být obnoveno čerpání evropských peněz, hodí. „Projekty, které jsou dostatečně připraveny, mají pochopitelně větší šanci uspět a získat dotace,“ uvedl Vojtěch Krump, mluvčí ROP Severozápad. Kraj slibuje, že by celou stavbu rozdělil na tři etapy. První část silnice by skončila u vjezdu do města a neměla by tak vadit podnikatelům ani lidem z nových vilek.

Zároveň ale krajští radní tvrdí, že na Chabařovice tlačit nebudou. Měst, která by obchvat potřebovala, je podle nich v regionu víc. „Konflikty nečekám, pokud to město nebude chtít, tak se ta akce nedokončí,“ říká Ladislav Drlý (KSČM), radní Ústeckého kraje. Podle starosty Chabařovic se stavba nejspíš bez referenda neobejde.

Obchvat Chabařovic znovu tématem diskuzí (zdroj: ČT24)