Čeští konstruktéři v Jihlavě testují nový typ leteckého motoru

Jihlava - Na letišti Henčov v Jihlavě začali čeští inženýři testovat prototyp zcela nového leteckého motoru. Navrhli a sestrojili ho strojaři v Brně. Pod dohledem odborníků dnes probíhaly letové zkoušky. Zalétávání potrvá asi do konce září. Pak by měl úřad pro civilní letectví ještě povolit zkoušky v nejvyšších rychlostech a maximálních výškách.

Pro české letecké konstruktéry výjimečný den. Přípravy na první ostrý start novinky trvaly asi 5 let. „Testujeme novou létající laboratoř. Jedná se o speciálně navržený letoun pro zkoušky nově vyvinutého turbovrtulového motoru,“ uvedl Miroslav Růžička, koordinátor projektu, První brněnská strojírna.

Letoun je plný senzorů, měřících přístrojů a čidel, před zahájením sériové výroby je potřeba motor důkladně vyzkoušet včetně extrémních podmínek. Ověřují se i všechny počítačové modely proudění vzduchu. „Pro to používáme bavlnky, které nám ukážou směr v závislosti na úhlu náběhu, na rychlosti a výkonu motoru,“ uvedl Jaroslav Juračka, ředitel leteckého ústavu, Vysoké učení technické Brno. Testovací letoun je svou konstrukcí ojedinělý, nový turbovrtulový motor totiž letadlo tlačí před sebou. „Je to hodně netypické, dnes většina letadel má tažné uspořádání tzn. vrtule vpředu,“ dodal Juračka.

Čeští konstruktéři otestovali nový letecký motor (zdroj: ČT24)