Političtí vězni se sešli ve Svatém Hostýnu

Uherské Hradiště – Nebývalý zájem o místa, kde v 50. letech komunistický režim mučil politické vězně, zažilo Uherské Hradiště. Mimořádně se totiž otevřely brány tamní věznice, zavřené od 60. let. Sami bývalí političtí vězni se dnes sešli na pouti ve Svatém Hostýnu na Kroměřížsku.

Deset let vězení za kontakt s agentem, pak otrocká práce v uranových dolech – tak prožil 50. léta 84letý Jindřich Nevařil. Na pouť přijel s vnukem. Mirkovi je 25 let, stejně jako dědovi, když ho v roce 1949 zatkli. Baziliku zaplnilo bezmála pět tisíc lidí. Věkový průměr poutníků bylo 60 let a víc. I Mirka z Otrokovic začala doba nesvobody zajímat až poté, co vyslechl příběh svého dědy.

30 kilometrů od Hostýna je Uherské hradiště. Tady byl zájem o 50. léta snad ještě větší než zájem o dnešní vinobraní. Po deseti letech mimořádně otevřela svou bránu zdejší věznice, jeden ze symbolů útlaku 50. let. Davy korzovaly budovou bez průvodce i podrobnějších informací. Přesto strohé cely dokázaly oslovit i generaci, která si do vězení odskočila od vína a burčáku.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Muzeum totality přímo ve věznici – takové plány má radnice v Uherském Hradišti. Nejvýznamnější, ale rychle chátrající památka ve městě však patří ministerstvu spravedlnosti, které už víc než 15 let váhá, jestli věznici ještě bude někdy potřebovat.