Hlavní nápor vodáků končí

Jižní Čechy – I přes netradičně teplé a slunečné léto byla letošní vodácká sezona na Vltavě slabší než v uplynulém roce. Přesto ji půjčovny i správci kempů na dolním toku hodnotí jako úspěšnou. O poznání horší byla situace na horním toku. Poznamenaly ji záplavy a následné sucho.

Vodácká sezona končí, kempy už jsou poloprázdné. Největší síť půjčoven lodí na Vltavě vlastní 1 500 kánoí a 800 raftů. V letošním roce nezaznamenala jediný den, kdy by měla na vodě všechny. Přesto si sezonu chválí, jak potvrzuje manažer půjčovny lodí Pavel Kolouch. I když letos začala kvůli povodním sezona o měsíc později, přes léto se ztráty podařilo minimalizovat.

„Co se týká obsazenosti kempů, tak jsme se dostali na zhruba 90 procent,“ uvedl provozovatel kempu Pavel Michaliga. Na dolním toku Vltavy vodáků prakticky neubylo. Podle odhadů provozovatelů půjčoven a kempů jich sem znovu přijelo kolem 180 tisíc.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Horší sezonu ale hlásí z horní části toku – od Soumarského mostu je splouvání regulované návštěvnickým řádem šumavského národního parku. Letos ho poznamenalo i počasí. Majitelka půjčovny lodí Jana Bláhová upřesnila, že po červnových záplavách, kdy se nedalo jezdit, přišlo příznivé období, ovšem v srpnu prý bylo enormně málo vody.

Málo vody je i v dalších řekách. Z těch jihočeských řek je aktuálně sjízdný kromě Vltavy z Vyššího Brodu jen střední úsek Lužnice.