Stavbě dálnice stojí v cestě logistické centrum

Jižní Čechy - Stavba dálnice D3 se znovu komplikuje. U Českých Budějovic zasahuje do plánované trasy logistické centrum. Stát ho chce za desítky milionů vyvlastnit, majitelé ale nesouhlasí. Podobná obtíž potkala stavitele i u Tábora, kde se vlastník motocentra obrátil na soud a ten zrušil stavební povolení.

V Táboře se bagry zastavily, stát teď zvažuje, že k motocentru vybuduje speciální sjezd nebo pozemek vykoupí. Na spor ale doplatí hlavně řidiči. Podle ministerstva dopravy se stavba může zakonzervovat až na rok. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) se na stejnou dobu může stavba zdržet i u Českých Budějovic. Proto dnes vyzval všechny strany sporu, aby se co nejdříve domluvily a práce neblokovaly.

Logistické centrum v Hůrách jeho majitelé vytvořili z bývalých armádních skladů, které před sedmi lety koupili. Sídlí tu dvě rakouské firmy. Část areálu ale stojí v ochranném pásmu dálnice a musí stavbě ustoupit stejně jako jediná přístupová cesta. 

Vlastníci některé pozemky uvolní, vyvlastnění celého areálu ale odmítají. Naopak požadují vybudování nového sjezdu z budoucí dálnice. „Ať si stát peníze nechá, připojí nás a nechá nás dál podnikat,“ říká jednatel společnosti HVN Logistic, která v areálu sídlí. 

Události o problémech na dálnici D3 (zdroj: ČT24)

Silničáři navíc 50 milionů na vykoupení areálu nemají. Snaží se s majiteli dohodnout, zvažují i překreslení plánů a vybudování dalšího sjezdu. „Nemyslím si, že by to mělo stavbu zkomplikovat,“ konstatuje ředitel jihočeského ŘSD Miloslav Ouředník. Ani starostům z okolí se případná likvidace areálu nelíbí.

Projektanti a majitelé centra mají zhruba dva roky na to, aby se dohodli. První bagry, které začnou upravovat terén pro dálnici, sem zamíří na jaře 2016. Pokud by obě strany společnou řeč nenašli, vlastníci areálu zvažují, že by se obrátili na soud.