Stroj na peníze se na severozápadě znovu rozjíždí, výzvy vypíše již v září

Karlovy Vary – Ještě během září se v Karlovarském a Ústeckém kraji naplno rozběhne „stroj na evropské peníze“. Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad chce co nejrychleji vypsat nové výzvy pro předkládání projektů, na něž by jejich tvůrci chtěli dotace. Zájemců je podle předsedy rady Petra Navrátila (ČSSD) dost, na některé zřejmě nakonec ani nezbude. Problém se přesto ještě může objevit – realizace podpořených projektů musí začít do července příštího roku, což bude pro obce v mnoha případech riskantní.

Ti, kdo měli přislíbené dotace z Regionálního operačního programu Severozápad, měli v posledním roce obrovské potíže. Program nechala Evropská komise pozastavit a peníze vůbec nepřicházely. Přesto se regionální rada nebojí, že by nedokázala vyčleněných 6,5 miliardy včas rozdat. „Zejména obce a města nahlásily takové množství projektů, že to vypadá, že žádostí by mohlo být až za 15 miliard korun,“ řekl předseda rady Petr Navrátil.

První výzvu po srpnovém obnovení svého programu rada vypíše v druhé polovině září. Peníze půjdou do krajského města, ROP je totiž dá na projekty už schválené v rámci Integrovaných programů rozvoje měst. Ty se týkají pouze měst s více 50 tisíci obyvatel, v Karlovarském kraji tedy pouze Karlových Varů, které mají připraveny a předschváleny projekty stavby míčové haly a centra zdraví a bezpečí. Další výzvy budou následovat v říjnu – na projekty, které se týkají silnic druhé a třetí třídy a cyklostezek – a listopadu, kdy se dočkají obce. Navíc uvažuje rada o vyhlášení ještě jedné výzvy pro obce, které by chtěly příspěvek na projekty, jež už jsou připraveny a například již budou mít hotové výběrové řízení. „Bude u nich jistota, že peníze z programu vyčerpají a nebudeme je muset vracet,“ dodal Navrátil.

Regionální operační program Severozápad obnovila Evropská komise poté, co se kraje dohodly se státem na způsobu zaplacení plošné korekce. Tu dostala regionální rada nařízenou, když audity na jejím úřadu poukázaly na špatné využívání části rozdaných peněz. V souvislosti s rozdělováním evropských dotací policie obvinila tři bývalé ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad a také někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje. Jednoho z bývalých šéfů úřadu Petra Kušnierze poslal soud do vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Ostatní obviněné stále vyšetřuje policie.