Kdo bude spravovat Werichovu vilu? Zastupitelé se vrátili na začátek

Praha – Nového provozovatele Werichovy vily začne hledat Praha 1. Zastupitelé odmítli schválit smlouvu o spolupráci s Nadací Jana a Medy Mládkových. Zástupci nadace s rozhodnutím souhlasí. Nadace ale bude o správu vily usilovat i nadále, přihlásí se do výběrového řízení, které Praha 1 vypíše. Účastnit se však ho chtějí i další organizace, například Post Bellum nebo HAF studio.

Zastupitelé Prahy 1 rozhodli o osudu smlouvy, která mohla ukončit desetiletá jednání o osudu Werichovy vily, jednomyslně – odmítli ji. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) to bylo i proto, že radnice obdržela nové nabídky na správu vily. Proto se rozhodl zastupitelům navrhnout vypsání nového výběrového řízení.

Nadace Jana a Medy Mládkových, která se podle odmítnuté smlouvy měla stát nájemcem Werichovy vily, se kvůli rozhodnutí zastupitelů nezlobí. „Potvrzuji za nadaci, že s tím souhlasíme,“ řekla na jednání právnička Hana Marvanová.

Do konce října vyhlásí městská část tendr na nového provozovatele. Představitelé Prahy 1 již naznačili některé podmínky – projekt bude muset zohledňovat odkaz Wericha a Vladimíra Holana, kteří ve vile bydleli, a Voskovce. Podle starosty Lomeckého by vítěz mohl být vybrán do konce roku.

Soutěže se chce zúčastnit nadace Jana a Medy Mládkových, podle Hany Marvanové připravuje společný projekt s DAMU a Národním divadlem. Ve vile by vytvořily kulturně-společenské centrum a muzeum Jana Wericha a Jiřího Voskovce nebo archiv a knihovnu Jana a Medy Mládkových.

Se svým projektem se chce přihlásit například také společnost Post Bellum ve spolupráci s HAF studiem. Z vily by chtěly podle svých zástupců vytvořit živé místo pro setkávání, vzniknout by v něm mohlo třeba divadlo.

Městská část zatím vilu opraví. Starosta to slíbil i přesto, že stále není jasné, co se s Werichovou vilou stane. Rekonstrukce by měla stát 25 až 30 milionů korun, radnice požádá o dotaci ministerstvo kultury. Městská část ale prý vilu opraví, i když peníze od státu nedostane.

Pro spolupráci s Nadací Jana a Medy Mládkových se Praha 1 rozhodla v roce 2008, nadace měla vilu spravovat 40 let za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit. Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. Podle Lomeckého oprava vily začne bez ohledu na výsledek současných jednání pravděpodobně na začátku roku ve stejnou chvíli, kdy začnou úpravy celého parku Kampa.