Stop slučování. Jihočeská města bojují o své školy

Jižní Čechy - Jihočeský kraj pokračuje ve slučování středních škol. Další v pořadí je připojení gymnázia v Dačicích pod tamní učiliště a střední školu technickou a obchodní. Záměr kraje ale naráží na velký nesouhlas. Stejně jako už dříve v Písku, Soběslavi nebo Kaplici odmítá sloučení samospráva i veřejnost.

Přestože střední škola technická a obchodní má i maturitní obory, zaměření je naprosto rozdílné od gymnázia. „Došlo ke snaze spojit dvě školy s úplně jinou atmosférou a jinými předpoklady pro vzdělávání dětí,“ konstatuje ředitel dačického gymnázia Aleš Morávek.

Sloučení škol se obávají i rodiče a organizují petici. „Chtějí ji podepsat i lidé, kteří nemají děti na gymplu, nebo dokonce nemají děti vůbec, protože považují ten nápad za tak hloupý, že cítí potřebu se vyjádřit,“ říká Břetislav Pavlů, otec jednoho ze studentů.

Jihočeský kraj se brání, že dětí je čím dál tím méně a je potřeba situaci řešit. V několika městech vyvolala protesty už první vlna slučování, někde kraj ustoupil. Ani tentokrát se školy v boji o zachování samostatnosti nevzdávají. 

Další sloučení se podařilo odvrátit například v Kaplici. Tamní střední škola sdružuje gymnázium, ekonomický obor a učiliště. To je výsledek první vlny tzv. optimalizace před osmi lety. Nyní se ale měla kvůli úsporám krajského úřadu opět slučovat, tentokrát se školou v nedalekém Velešíně. „Situace začala být neúnosná, nervózní byli rodiče žáků i učitelé,“ podotýká ředitelka školy Marta Caisová.

Proti zrušení školy se postavila i radnice, studenty chce ve městě udržet za každou cenu. Proto zastupitelé podstatně snížili nájem v městských budovách, které škola využívá. To byla pro kraj dostatečně významná úspora, aby kaplickou školu vyřadil ze svého zeštíhlovacího balíku. 

Podle zástupců kraje bude podobných případů přibývat. Už teď se hlásí další radnice, které nechtějí o školy přijít a hledají způsoby, jak na jejich provoz přispívat.

Slučování škol v Jihočeském kraji (zdroj: ČT24)