Krakonoš jako vousatý dobrák? Spíš démon se lvím ocasem

Horní Kalná - Krakonoš bude mít v Trutnově novou sochu. Podle nejstaršího známého vyobrazení ji vyrobili ve slévárně v Horní Kalné. Kdo by ale čekal pohádkového dědečka s rozevlátým vousem spravedlivě dohlížejícího na život v Krkonoších, byl by překvapen. Před pěti sty lety si lidé ochránce hor představovali docela jinak - jako mocného démona s jelení hlavou, orlím zobanem a lvím ocasem.

Nejstarší vyobrazení Krakonoše neboli Rieberzahla se zachovalo na mapě kartografa Martina Helwiga z poloviny 16. století. Bronzovou sochu odlitou podle tohoto vzoru teď dokončují umělečtí slévači z Horní Kalné. Pracují na ní skoro čtvrt roku. Měří více než tři metry a váží půl tuny. 

Jak se ale vlastně z horského démona stal vousatý kmet hájící dobro a trestající zlo? „Během národního obrození, možná proto, že jsme jako národ hledali nějakého ochránce, se pověst Krakonoše změnila do té podoby, jakou známe z Krkonošských pohádek,“ vysvětluje Michal Skalka z KRNAPu. Na svou dobrou pověst ale Krakonoš brzy doplatil - z obávaného pána hor se změnil v pouhého dobráckého maskota.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)