Dno Jordánu ukrývalo válečnou leteckou pumu

Tábor - Při odbahňování táborské nádrže Jordán objevili v úterý odpoledne pracovníci válečnou leteckou pumu německé výroby. Pyrotechnici nález zajistili a odvezli k likvidaci. Podle nich se ale zřejmě nejedná o pumu, kterou Němci za druhé světové války chtěli svrhnout na Tábor. Na dně Jordánu se už dříve našlo velké množství munice a granáty.

„Podle složení půdy na místě nálezu se spíše přikláníme k názoru, že mohla být součástí zavážky, která zde byla v blíže neurčené minulosti prováděna. Jak se tedy puma na dno Jordánu dostala, je předmětem následného policejního šetření,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Doubek. Pyrotechnici potvrdili, že se skutečně jedná o leteckou pumu německé válečné výroby typu SD70.

Historici a pamětníci už dříve uvedli, že by se na dně Jordánu mohly nacházet letecké pumy z druhé světové války. „V dubnu 1945 tam provedla nálet americká armáda a podle dostupných informací v Jordánu pravděpodobně stále je nevybuchnutá puma,“ řekl před časem vedoucí policejních pyrotechniků z českobudějovické expozitury Pavel Zikmund.

Jordán už dříve vydal granáty nebo i střepy pravěké keramiky

Už loni se při odbahňování nádrže našly granáty a velké množství munice. Dno ukrývalo třeba i protitankové střely. Našly se i ale i věci, které udělaly radost archeologům, například zbytky středověké cihelny. 3 000 let staré střepy keramiky zase dokládají už pravěké osídlení lokality.