U Džbánu mají vyrůst vily. Majitel bez nich neopraví koupaliště, hrozí uzavřením

Praha – V části koupaliště Džbán chce jeho nový majitel postavit vily. Vyhrožuje, že pokud mu magistrát neustoupí a nezmění územní plán, neopraví zchátralé budovy, a tím se oblíbené koupaliště veřejnosti uzavře. Firma získala pozemky v dražbě, město o ně nemělo zájem. Pokud uspěje, promění se v obydlenou oblast u dalšího tradičního pražského koupaliště – domy už stojí na Šeberáku i Lhotce.

Do vodní nádrže Džbán Praha před třemi lety významně investovala – nechala ji vyčistit. O koupaliště však nestála. Z majetku likvidovaného podniku Pražské kanalizace ho tak loni získala společnost Molepo. Ta nechce pouze provozovat koupaliště, ale také u něj postavit terasovité vily. „Počítáme se sportovním využitím, částečně s menší zástavbou, ale je to všechno v diskusi,“ řekl jednatel firmy Pavel Nerad.

Stavět obytné domy na Džbánu zatím není možné, nepovoluje to územní plán. To však není nepřekonatelná překážka, společnost Molepo proto usiluje o jeho změnu. Proti tomu se postavila Praha 6 a také občanská sdružení. „Je zcela mylný koncept území zastavovat. Má zůstat volné pro občany,“ zdůraznil Vladan Hodek ze sdružení Šárecké údolí. Podle starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové žádné vily do Šárky zkrátka nepatří. Developer ale tvrdí, že plánované stavby podobu okolí Džbánu nenaruší. „Jakákoliv zástavba respektuje dostatečně velkou vzdálenost od vodní plochy, zachovávání zeleně a volný pohyb obyvatel okolo Džbánu,“ řekl Pavel Nerad. Vlídně se ale k úvahám o změně územního plánu na Džbánu nestaví ani Útvar rozvoje hl. m. Prahy. „Změnu územního plánu na obytnou funkci – tak jak jsem měla možnost se seznámit se záměrem – určitě nepodpoříme,“ uvedla vedoucí jeho odboru urbanistické koncepce Kateřina Szentesiová.

Molepo tak začala opevňovat svoji pozici na Džbánu – hrozí, že neopraví zchátralé zázemí koupaliště. Pak by veřejnost neměla k nádrži přístup. Taková výhružka však popudila radnici městské části. „Nenecháme se vydírat, aby nás drželi v šachu tím, že to neopraví. Máme možnost dávat pokuty vlastníkovi pozemku i zchátralých budov,“ reagovala starostka Marie Kousalíková.

Luděk Jíra o sporu o Džbán (zdroj: ČT24)
Vydáno pod