Série požárů na Sokolovsku nebyla náhoda. Hasiči vypátrali kolegy-žháře

Bukovany (Sokolovsko) – Hasiči z Karlovarského kraje zjistili, že série požárů v okolí Bukovan na Sokolovsku, u kterých v posledních měsících zasahovali, nebyla náhodná. Vypátrali i žháře – dvojici kolegů. Dva z bukovanských dobrovolných hasičů měli ke žhářství kuriózní důvod – chtěli při hašení udělat dojem na starostu.

Velké množství požárů zaznamenali hasiči v okolí Bukovan od června. Hořely odpadky, tráva i stromy – až třikrát týdně. Hasičští vyšetřovatelé byli přesvědčeni, že nevznikaly náhodou, a tak začali pátrat. „Důsledným šetřením všech požárů postupně vytipovali dva muže, které si pozvali na podání vysvětlení. U hasičů se pak tito dva muži doznali k založení deseti požárů,“ uvedl mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Ukázalo se, že žháři nebyli obyčejní – velitel bukovanských dobrovolných hasičů měl platit svému kolegovi, aby v okolí města rozdělával ohně. Běžný nebyl ani motiv. „Podle jejich výpovědí chtěl velitel zvýšit prestiž hasičů v očích pana starosty a chtěl na základě zvýšeného počtu událostí získat víc peněz pro činnost jednotky,“ vysvětlil hasičský vyšetřovatel Martin Mulač. Neúspěšný pokus skončil docela opačně – starosta hovoří o ostudě, velitele hasičů i jeho kolegu odvolal.

Antonín Bruštík o bukovanských žhářích (zdroj: ČT24)

Hasiči si začnou nechat platit výjezdy

Pro žháře však dopadením a odvoláním případ nekončí. Hasiči se rozhodli poprvé využít nový zákon platný od 1. září, který jim umožňuje, aby si nechali zaplatit výjezdy, pokud jde o úmyslné zapálení. Nejméně tři z deseti požárů založili žháři v září, proto jim hrozí dříve nevídaná pokuta. „Celkem je ta částka přes 33 tisíc korun,“ sdělil mluvčí Kasal.

Mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal:

„Aby mohli hasiči požadovat proplacení jejich zásahu, musí být prokázáno, že se jednalo o úmyslné jednání osoby. Zákon předpokládá u úmyslného jednání splnění všech tří podmínek, tedy úmysl, a to ještě úmyslné jednání, vydání rozhodnutí nebo rozsudku v dané věci a výjezd příslušné jednotky požární ochrany.“

Po změně zákona platí povinnost úhrady 5 600 korun za hodinu také pro ty, kteří způsobí zbytečný výjezd. Kromě jednotlivců budou platit také pojišťovny. Podle Marcely Machové z České asociace pojišťoven dosud platily za úklidové práce po dopravních nehodách pouze dobrovolně. Nově však mají být platby pro hasiče povinné a jsou šestkrát vyšší než dosud. Hasiči tak získají každý rok zhruba 200 milionů korun na modernizaci vybavení.