Baťovská budova poničená požárem půjde k zemi

Zlín – Budovu v baťovském areálu nedaleko zlínského nádraží, která v zimě vyhořela, čeká demolice. Nařídil to statik. Protože firma, které budova patří, využívá její prostory jako sklad, bude nejprve nutné vyklidit ji, k zemi půjde v říjnu.

Požár v budově číslo 103 někdejšího Baťova továrního areálu vypukl 9. ledna, hasiči ho likvidovali dva dny. Později oznámili, že na počátku zřejmě stála porouchaná zářivka, která upadla. Teď už je zřejmé, že k zemi půjde i část budovy, rozhodl o tom statik. „Starší třípodlažní část budovy musíme strhnout. Nyní už probíhá správní řízení na stavebním úřadě kvůli demoličnímu výměru,“ tlumočil rozhodnutí Martin Jarolím, ředitel realitní společnosti Cream, které budova patří. Ta také opraví zbylou novější část stavby, již oheň tolik neponičil.

Specializovaná firma začala budovu na bourání připravovat – úklidem. Uvnitř totiž zůstalo množství zničené elektroniky, kterou v nich před požárem skladovala zlínská firma HP Tronic. „Sanace probíhá za přísných bezpečnostních podmínek. Část budovy je na pokyn statika nepřístupná, v jednu chvíli mohou být pro vyklízení použity jen dva paletové vozíky,“ popsal mluvčí HP Tronic Bohuslav Komín. Lidé, kteří se v zasažených prostorách pohybují, mají speciální oblek a respirátor. Práce jim potrvá několik týdnů.

Se samotnou demolicí poškozené stavby by se mohlo začít v říjnu, není zatím jasné, jak dlouho potrvá. „Rozhodující bude stanovisko stavebního úřadu. Tedy jaký postup demolice nastaví. Podle toho bude možné odhadnout délku trvání demolice,“ vysvětlil Martin Jarolím.

Lednový požár patřil letos k největším, hasiči vyhlásili nejvyšší čtvrtý stupeň požárního poplachu. Centrum Zlína zahalil dým, v první den se proto na vzdálenější místo stěhovaly děti z mateřských škol a jeslí. Příčinou byla podle hasičů nikým nezaviněná závada na zářivce, provozovateli skladu ale hrozí pokuta kvůli požárním nedostatkům. „Zastavěné únikové cesty, nefunkční nouzové osvětlení, nezavřená požární vrata,“ vyjmenoval mluvčí hasičů Libor Netopil.