Liberec ruší botičky, řidiči začali za špatné parkování platit

Liberec – Pouze výjimečně budou nasazovat liberečtí strážníci špatně zaparkovaným autům botičky. Opustí tak dosavadní praxi, podle radnice už není potřeba, protože je pro řidiče obtížnější vyhnout se trestu za přestupek.

Nasazování botiček špatně zaparkovaným vozidlům bylo u liberecké městské policie v minulých letech velmi oblíbené. Loni dokonce jejich počet stoupl, na auta jich namontovali průměrně třináct za den, letos je počet stejný. Strážníci s tím ale teď přestanou, botičky už budou nasazovat pouze výjimečně. „Při zjištění špatně parkujícího vozidla toto vozidlo viditelně označí Vyrozuměním o oznámení porušení pravidel silničního provozu. Neprojednané přestupky poté městská policie předá správnímu orgánu, a ten dořeší případ buď s řidičem, anebo s provozovatelem vozidla,“ popsal, jak si strážníci zjednoduší práci, jejich ředitel Ladislav Krajčík.

Podle liberecké radnice nejsou botičky potřeba, protože se řidiči mnohem řidčeji dokáží trestu za přestupek vyhnout. „V minulosti se mohli provozovatelé vozidla vymlouvat na osobu blízkou a botička byla jediným způsobem, jak postihnout řidiče za daný přestupek. Dnes se buď řidič přizná, anebo pokutu zaplatí provozovatel vozidla,“ uvedla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Podle primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) je výrazné omezení botiček vstřícný krok „vůči řidičům i návštěvníkům města“. Apelovala, aby se lidé při parkování chovali ukázněněji.

Michal Jemelka o libereckých botičkách (zdroj: ČT24)

Novela silničního zákona, která nařizuje provozovatelům vozidla vědět, kdo ho právě řídí, omezila chování provozovatelů, kterým úředníci říkali „výmluvy na osobu blízkou“. Provozovatel automobilu nadále „má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké“, současně mu ale hrozí jiná pokuta za to, že nezajistil, aby „při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem“.