Rodinná dílna na Jablonecku vyrábí varhany za miliony

Jablonec nad Nisou - Rodina Žloutkova ze Zásady na Jablonecku patří k několika málo rodinným firmám v České republice, které ovládají řemeslo výroby varhan. Kromě toho se také zabývají jejich restaurováním, údržbou a přelaďováním. Právě v těchto dnech probíhají finální práce na nových varhanách v hodnotě několika stovek milionů korun. Řada historických nástrojů na severu Čech by potřebovala jejich péči, na restaurátorské práce ale nejsou peníze.

Varhany z přírodně sušeného dubového dřeva a šesti set cínových píšťal vyrábí na okraji jizerskohorské vesnice pouze tři lidé. Práce na nich trvala celý rok a prakticky vše probíhalo uvnitř rodinné dílny - od příprav a plánování podle požadavků objednavatele až po ladění. Jejich hodnota se pohybuje v řádu milionů korun.

Během září se varhany ze Zásady na Jablonecku přestěhují do klášterního kostela v moravském Rajhradu. Při správné údržbě by měly sloužit několik set let, podle samotných výrobců jde doslova o nerozbitný nástroj.

Na zrestaurování nástrojů nejsou peníze 

Stav varhan v řadě kostelů na severu Čech je ale podle odborníků velmi zanedbaný. „Na území diecéze je několik cenných nástrojů evropského formátu, které by jednoznačně stály za zrestaurování,“ tvrdí organolog litoměřického biskupství Radek Rejšek.

Cenné varhany čekají na odbornou pomoc například v Březně u Chomutova, Postoloprtech nebo Bozkově u Semil. Vše ale závisí na získání peněz. Pokud se najdou, mají varhanáři ze severu Čech zajištěnou práci na řadu dalších let.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)