Silnice na Liberecku zničila povodeň před třemi lety, oprava začíná až teď

Liberec – Začala oprava posledních dvou poničených silnic na Liberecku, které jsou nesjízdné od povodní v roce 2010. Kvůli nedostatku peněz čekali místní řidiči na opravu více než tři roky. Selhal podle nich především kraj, který dlouho nedokázal sehnat potřebné peníze. Teď ale jsou, přišla půlmiliardová státní dotace.

Jedna z opravovaných silnic vede pod frýdlantským zámkem, řeka Smědá ji v srpnu 2010 zcela zničila a je nutné postavit ji znovu od základů. Druhá, kterou v létě 2010 poničila povodeň na Jeřici, vede z Chrastavy do Nové Vsi.

Tříleté čekání se místním vůbec nelíbilo, ze zdržení začátku oprav viní tehdejší krajské vedení. „Je to na politické odpovědnosti bývalého vedení kraje. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody,“ řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Stará rada však odmítala, že by existoval způsob opravy urychlit, dnes už bývalý radní pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) s médii nekomunikuje.

Problémy s penězi se však podařilo vyřešit do roka od chvíle, kdy stará rada z libereckého úřadu odešla – její nástupci přesvědčili stát, aby zvýšil svůj příspěvek na opravu silnic z 50 na 85 procent. „Jsou to akce v řádu stovek milionů korun. Vzhledem k mimořádné dotaci by mělo být pokryto veškeré financování,“ zdůvodnil úsilí o zvýšení státního podílu vedoucí krajského dopravního odboru Jan Čáp.

Blesková povodeň poničila v roce 2010 v regionu majetek za více než osm miliard. Jen škody na krajských silnicích tehdy překročily dvě miliardy korun.

Lucie Pokorná o rekonstrukci silnic na Liberecku (zdroj: ČT24)