V Krkonoších staví novou sjezdovku

Pec pod Sněžkou - Po čtyřech letech se Krkonoše dočkají nové sjezdovky. Stavba začala na Černé hoře. Na dlouhou dobu to má být poslední větší stavba, která v národním parku přibude. Trať má měřit jeden a půl kilometru a lyžaře nahoru vyveze lanovka o šesti sedačkách. Projekt se začal chystat již roku 2006.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ochranáři nakonec schválili až čtvrtou variantu. „Na počátku byla expertní skupina KRNAP, další etapou byl plán péče národního parku, třetí etapou kompletně nový územní plán města Janské Lázně a nakonec po sedmi letech závěrečná etapa, území a stavební řízení na projekt,“ shrnuje ředitel areálu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek.

S kácením se začalo před měsícem. „Sjezdovka povede třetí zónou parku, tedy oblastí, kde je možné podobné aktivity realizovat. Původní varianta vedla vzácnějšími lokalitami, těm jsme se ale po dohodě s investorem vyhnuli,“ říká mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Pokud práce půjdou jako dosud, svezou se lyžaři na sjezdovce už tuto zimu, ačkoliv zatím pouze zkušebně. „V tuhle chvíli dochází k odvozu dřeva a odpařezování sjezdové trati. Příští rok na jaře by měla začít výstavba lanovky a zasněžovacího systému,“ informuje ředitel areálu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek.

Celá stavba bude stát bezmála 100 milionů korun. Kromě samotné sjezdovky tu vznikne i nové parkoviště pro 250 aut. Uleví se tak hlavně centru Janských Lázní, které nápor zimních návštěvníků zvládá už jen s velkými obtížemi.