Stará čistírna v Bubenči - jízda historickou stokou a výstup na komín

Praha - Parní stroje v provozu, nově zrekonstruovaná zařízení, jízda na raftu historickou stokou a jištěný výstup na komín, to vše čeká návštěvníky staré čistírny v Bubenči, kteří do ní zavítají v rámci Dnů evropského dědictví. Kromě tradičních prohlídek se zájemci mohou podívat i do nově otevřených prostor.

V rámci Dnů evropského dědictví se otevírají mnohé památky a prostory, které jsou často veřejnosti nepřístupné. Do letošního ročníku, který má jako téma „Památky v novém světle“, se zapojila i Stará čistírna odpadních vod v Praze Bubenči. Tato čistírna se začala stavět už v roce 1901 a nakonec fungovala až do roku 1967. 

„Vůbec poprvé mohou návštěvníci vidět novou česlovnu, budovu z roku 1927. Byla postavena jako doplnění dosavadní čistírny, která se rozrůstala,“ řekla průvodkyně Lucie Růžičková. „Opravili jsme česle z roku 1947. Už byly hotové před povodněmi, ale pak nám je voda spláchla,“ dodala. Česle sloužily k odstraňování velkých nečistot, kuchyňských zbytků, nebo klacků. 

Bubenečská čistírna byla v provozu dvakrát déle, než se původně plánovalo

„Novou čistírnu, která je teď na Císařském ostrově, chtěli otevřít už ve třicátých letech, Praha na ni ale neměla peníze, proto se prodlužoval provoz čistírny původní, stavěly se přístavby,“ vysvětlila průvodkyně. Vybavení, které tu bylo, bylo provozuschopné a utáhlo i rozrůstající se Prahu. Ostatně, parní stroje fungují dodnes. 

Prohlídky v pátek i v sobotu jsou stále volné:
Pátek 13. 9. 2013 - 10:00 až 22:00
Sobota 14. 9. 2013 - 10:00 až 17:30

Prohlídka Staré čistírny v Bubenči (zdroj: ČT24)

Stavba, která byla v roce 2010 prohlášena za národní kulturní památku, je výjimečná jak v Česku, tak v celé Evropě. „V celé Evropě se čistírny upravovaly a rekonstruovaly a nový provoz se navazoval na dosavadní čistírnu. U nás se tato čistírna zakonzervovala a místo ní se otevřela nová. Proto si zachovala původní vzhled,“ vysvětlila Růžičková. 

Čistírna už je po letošních povodních opravená

Ani Staré čistírně se nevyhly letošní povodně. „Při odklízení platí velký dík městské části Prahy 6 a hasičům. V současné době je téměř vše v původním stavu, doděláváme detaily,“ řekl technik Ondřej Bruna. „Bohužel jsme museli sáhnout hluboko do kapsy, opravy nás přišly na 350 tisíc. Naštěstí jsme přišli jen o pár kusů betonového zábradlí, technologie jsme dali dohromady,“ informoval Bruna.

Prostory bubenečské čistírny mohou být řadě lidí povědomé. Natáčela se tu totiž celá řada filmů, například Mission imposible 4, Bídníci s Gerardem Depardieuem, české filmy Amerika, Šakalí léta či Protokol a české seriály.

Stará čistírna odpadních vod
Zdroj: ČT24/staracistirna.cz