Parníky Vltava a Vyšehrad jsou kulturní památkou

Praha - Historické parníky Vltava a Vyšehrad se staly kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury. Obě lodě byly na vodu spuštěny před více než 70 lety, cestující nyní vozí na trasách od Slapské přehrady po Mělník.

„Vedení Pražské paroplavební společnosti si je plně vědomo své zodpovědnosti vůči tradicím firmy a historickému dědictví, které převzalo,“ uvedl Štěpán Rusňák, ředitel Pražské paroplavební společnosti (PPS), která parníky vlastní. „Proto jsme prohlášení parníků za kulturní památky sami iniciovali a dobrovolně tak na sebe uvalili dodržování nelehkých podmínek památkové ochrany,“ dodal.

Vltavské parníky kulturní památkou (zdroj: ČT24)

Parní stroj a moderní kotel

Vyšehrad a Vltava jsou podle Rusňáka posledními českými historickými parníky, které ještě fungují. Vyšehrad letos prvního května oslavil 75. výročí spuštění na vodu, Vltava je o dva roky mladší. Oba parníky reprezentují typická plavidla stavěná pro pražskou paroplavbu v letech 1865 až 1949. Od svého spuštění na vodu vystřídaly několik názvů a prošly různými přestavbami, plně se však zachovaly jejich trupy a unikátní parní stroje.

Historický parník Vyšehrad
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Parník Vltava byl v minulých letech opraven podle dobových nákresů a fotografií tak, aby odpovídal své původní podobě ze čtyřicátých let minulého století. Loď dostala dřevěný nábytek, obnoveny byly nýtované konstrukce. Zároveň byl k původnímu parními stroji přidán moderní kotel, který splňuje ekologické normy.

Pražskou paroplavební společnost založil v roce 1865 pozdější primátor František Dittrich a je tak jednou z nejstarších stále fungujících firem v Česku. V současnosti je součástí skupiny Evropská vodní doprava, která je největším lodním dopravcem v zemi.

Další informace a jízdní řády můžete najít na stránkách paroplavby.