Dálnici D8 hrozí kvůli sesuvu přetrasování a desetileté zdržení

Prackovice nad Labem (Litoměřicko) – Až k vytyčení nové trasy by v krajním případě mohl silničáře dotlačit červnový sesuv půdy na rozestavěnou část dálnice D8 u Litochovic nad Labem. Upozornil na to hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček po setkání s ministrem dopravy v demisi Zdeňkem Žákem. I kdyby se tak nestalo, dost možná oprava poškozené stavby potrvá tak dlouho, že padne termín dokončení dálnice v roce 2015. Kdyby dálnice skutečně nakonec vedla jinudy, dočkali by se jí řidiči až o deset let později.

Co a jak rychle bude se svahem, který v červnu po vydatných deštích zasypal část rozestavěné dálnice D8, stanoví geotechnický průzkum. Ten by měl v nejbližší době začít, potrvá devět měsíců. „Potom navrhneme variantu sanace a budeme moci přesněji odhadnout, o kolik nás odstranění sesuvu zdrží,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka ale panují na ministerstvu obavy, že to, co geologové zjistí, nebude pro budoucnost autostrády příznivé.

Ohrožen by mohl být především termín dokončení dálničního úseku Lovosice – Řehlovice v roce 2015. Dálnice by navíc nakonec mohla vést jinudy, aby se geologicky nestabilnímu tříkilometrovému úseku vyhnula. „Pokud geotechnický průzkum dopadne špatně, bude nutné hledat novou trasu dálnice, šlo by ale o krajní řešení,“ upozornil hejtman Bubeníček, který o stavbě D8 jednal s ministrem dopravy v demisi. Ten dodal: „Nepůjdeme do risku, že bychom budovali dálnici, kterou bychom po nejbližším sesuvu zase zavřeli.“ Web Českého rozhlasu uvedl, že by odklad v případě přetrasování dálnice – která je už z velké části hotová nebo alespoň rozestavěná – mohl být i desetiletý. Do té doby by auta na trase Praha – Ústí nad Labem – Drážďany musela jezdit po silnici I/8 skrz několik severočeských obcí nebo I/30 přes Ústí nad Labem – tak jako dosud. Dnes po silnicích jezdí každý den 10 tisíc vozidel.

Na část dálnice D8 nad Litochovicemi, která již byla téměř dokončená, se 7. června sesunul svah o rozměrech 200 krát 500 metrů. Dodnes se půda hýbe, úklid proto nemohl začít. Dostavbu dálnice mezi Lovosicemi a Litochovicemi sesuv možná zdrží a jistě prodraží, podle dosavadních odhadů bude muset stát k původním čtyřem miliardám přidat až jednu další.

Petra Tachecí o sesuvu na D8 (zdroj: ČT24)