Den železnice na moravsko-českém pomezí připomene jubileum trati

Dolní Lipa (Orlickoústecko) – Druhý z řady dnů železnice, které letos na rozdíl od minulých let nespějí k žádné velkolepé ústřední výstavě, bude hostit regionální železniční uzel Dolní Lipka na severovýchodě Čech. Jízda historického vlaku a výstava připomenou kromě samotného dnu železnice také 140 let od vzniku Moravské pohraniční dráhy, která vede z Lichkova právě přes Dolní Lipku, Hanušovice a Šumperk do Šternberku s odbočkami k Olomoucko-pražské dráze do Zábřehu a Sobotína. Menší železniční slavnost připravily České dráhy také v Příbrami, zdejší den železnice však bude skromnější, obejde se bez parních lokomotiv a mimořádných jízd.

Moravská pohraniční dráha vznikala jako spojnice několika současně stavěných drah na severovýchodě Čech a západě Moravy – v Lichkově na ni navázala trať Rakouské severozápadní dráhy do Lehtohradu a Hradce Králové, ze Šternberku zase vedla dále do Olomouce již existující větev Severní dráhy císaře Ferdinanda. Později vznikla také trať dále do Jeseníku a dnešního Polska. „Celé toto propojení mělo mít zásadní význam pro průmyslový region Šumperska, dopravu železné rudy z okolí Uničova a především se počítalo s tím, že se po dokončení železničního spojení s Nisou bude dovážet i černé uhlí z tohoto regionu,“ přiblížila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Ze Šternberku až do Lichkova začaly jezdit vlak 15. října 1873 a nadcházející jízda historického vlaku nabídne ojedinělou příležitost projet si tuto trať téměř celou v kuse (kromě krátkého úseku z Dolní Lipky do Lichkova). Dnes je totiž původní ucelená dráha v jízdním řádu rozlámána do čtyř úseků, některé mají charakter pouhé lokálky, mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi dokonce dnes jezdí vlaky pouze o víkendu a přes rok nejezdily vůbec.

Historický vlak přijede do Dolní Lipky téměř po šesti hodinách jízdy z Olomouce, do jeho čela se postaví lokomotiva 534.0432 „Kremák“ z roku 1947. Odpoledne pojede historická souprava také z Dolní Lipky do Králík a zpět. Kromě samotného vlaku budou moci návštěvníci nádraží v Lipce obdivovat výstavy historických jízdenek a fotografií nebo se svézt na ruční drezíně, výstava historických vozidel bude připravena také v Šumperku.

JÍZDY ZVLÁŠTNÍCH VLAKŮ S PARNÍ LOKOMOTIVOU „KREMÁK“:

  • z Olomouce hl. n. do Dolní Lipky: 7:35
  • z Šumperku do Dolní Lipky: 10:52
  • z Dolní Lipky do Králík: 13:53
  • z Králík: 14:20
  • z Dolní Lipky do Olomouce: 16:39
  • z Šumperku do Olomouce: 20:26