Strakoničtí radní nařídili tiché noci, hudebníci se na ně zlobí

Strakonice – Hudebníci, kteří vystupují ve strakonickém Podskalí, musí končit koncerty hodinu před půlnocí. Jejich scéna pod širým nebem nedostala od radnice výjimku, která by umožnila hrát déle. Sepsali proto petici, za hodinu pod ni získali prvních sto podpisů. Město však vyhlášku, která koncerty omezuje, zrušit nechce, protože mnoha obyvatelům města hluk z koncertů vadí.

Omezením koncertů Podskalí vyhláškou, ze které scéně nechtějí dát výjimku, rozzlobili strakoničtí radní místní hudebníky. Ti považují nařízení, kvůli kterému musí končit koncerty v jedenáct večer, za příliš tvrdé. „Dlouhodobě tady kapely působí, hrajou tady. Není jediný důvod, aby takové omezení platilo,“ řekl muzikant Jan Raus, který proti vyhlášce sepsal petici. Když ji spolu s kolegy roznesl do strakonických restaurací, získal během hodiny první stovku podpisů. Kromě hudebníků je s městským nařízením nespokojen i provozovatel sporné scény a současně kempu v Podskalí Michal Polata, který cítí, že mu radnice zasáhla do podnikání. „Kdyby byla akce minimálně do dvanácti, lidé přijdou a utratí peníze. Pro mě to má velký dopad,“ podotkl.

Starosta Pavel Vondrys (SNK-Slušnost a jistoty pro Strakonice) ale vyhlášku brání. Upozornil, že nevznikla bezdůvodně, ale proto, že si mnoho strakonických obyvatel na hluk z koncertů stěžuje. Mnoho pořadatelů také dostává od města výjimky. „Zvažují se jednotlivé případy – kde je to pořádáno, za jakých podmínek, v jakých prostorách – aby nevznikaly konflikty s okolím,“ poukázal starosta.

Navzdory nespokojenosti hudebníků a podpoře jejich petice radnice neuvažuje, že by vyhlášku zrušila. Starosta Vondrys ale slíbil, že se s hudebníky setká a problém s nimi začne řešit.

Aleš Hazuka o strakonické vyhlášce o nočním klidu (zdroj: ČT24)