Nejistá restituce: Broumovští prý kolaborovali a přišli o majetek dříve

Broumov – Benediktinům z broumovského kláštera přibyla v boji o vrácení majetku značná komplikace. Pozemkový úřad totiž získal dosud neznámé dokumenty z archivu ministerstva zemědělství. Spis uvádí, že pozemky za více než miliardu korun stát odebral ještě před únorem 1948 – a to na základě Benešových dekretů. Podle dokumentu totiž někteří broumovští  benediktini za války otevřeně spolupracovali s nacisty.

Lesy, polnosti, rybníky a nespočet hospodářských budov – to vše má po startu restitucí připadnout území kolem broumovského kláštera na Náchodsku. Zdejší opatství sv. Václava ale může dohnat nepříjemný historický fakt – černá kaňka na jinak slavné historii řádu. Ten letos požádal úředníky Pozemkového úřadu o vydání 535 parcel a budov na Broumovsku. K tomu by rád získal zpět také stovky hektarů lesů.

Úřad ale v současnosti získal indicie, které naznačují, že benediktini na tyto pozemky nárok nemají. Podle výměru ministra zemědělství z prosince 1946 stát majetek benediktinům na Broumovsku zabavil jako vlastnictví zrádců a kolaborantů, uvádí nalezený dokument. Podle ředitele Pozemkového úřadu Petra Šťovíčka čtyřstránkový dokument „rozhodně nepůsobí jako padělek.“

Klíčový dokumentu zaslal tehdejší ministr Július Ďuriš přímo představenému kláštera v Broumově Johnu Cherfovi. Zmiňuje v něm jednotlivé členy řádu a píše o jejich činnosti za okupace.

Dožene benediktiny neblahá válečná historie? (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství J.Ďuriš: výměr o konfiskaci, prosinec 1946:

„Opat Dominik Karel Prokop sympatisoval s nacismem. Páter Winfried Riedl prováděl špionáž ve prospěch Německa. Člen řádu Ernst Tolde byl ve spojení s gestapem a hromadně udával české obyvatelstvo. Převážná většina ostatních duchovních byla nacistického smýšlení.“

  • Benediktinský klášter v Broumově zdroj: ČT24
  • O více než 500 katastrálních parcel usiluje klášter v Broumově zdroj: ČT24

Česká televize se snažila získat vyjádření současného představeného benediktinů. Převor kláštera v pražském Břevnově Petr Prokop Siostrzonek zatím řekl, že o dokumentu datovaném do roku 1946 nemá ponětí. Rozhovor na kameru z časových důvodů odmítl.

V Čechách působí benediktini od 10. toletí. V současné době tu žije asi 20 řeholníků. Jak se k nim Pozemkový úřad po objevení nových archiválií postaví, zatím není zřejmé. Restituce se ale striktně mají týkat pouze majetku, který byl zabaven až po únoru 1948 a komunistickém znárodňování. O žádostech benediktinů se každopádně musí podle zákona rozhodnout do 6 měsíců.

Církve mají od státu dostat 27 261 pozemků a 127 staveb v celkové hodnotě zhruba 75 miliard korun. Církve a náboženské společnosti ale musejí vždy prokázat, že jim patřily i po 25. únoru 1948.

Během 30 let také církvím stát vyplatí celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. První dvě miliardy by měly dostat na konci letošního roku. Zároveň ale postupně přestane hradit platy duchovních.