Handicapovaní dostanou vlastní byty

Karlovy Vary - Karlovarský kraj začal s transformací Domovů pro lidi s handicapem. Více než stovku klientů zařízení Pata u Hazlova chce postupně přestěhovat do samostatných bytů a domů. Cílem projektu je začlenit mentálně postižené do běžného života. Nejde to ale u všech.

Marie Tyrpeklová žije od dětství jen v ústavech sociální péče. Ve svých dvaašedesáti letech má ale poprvé šanci bydlet samostatně. Už dva roky proto pečlivě trénuje domácí práce. „Tady peču, sem si pokládám čaj. Umím si vyžehlit a sama si pustím i pračku,“ popisuje klientka zařízení Pata Marie Tyrpeklová. 

Do prvních tří samostatných bytů a jednoho domku se zatím odstěhuje čtrnáct lidí. „Určité problémy jsou v komunikaci s úřady. Jejich podporu budeme potřebovat,“ říká ředitel DOZP Pata u Hazlova Daniel Lindenberg. „Za pomoci pečovatelů budou schopni klienti přejít na nové podmínky života, který se jim tak zkvalitní,“ uvádí náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák.       

Za nákup a úpravy bytů dal kraj zatím dva a půl miliónu korun. „Jediné úpravy, které v bytech děláme, jsou ty, které klientům zjednodušují život, například snazší ovládání pračky, myčky, varné desky apod.,“ vysvětluje ředitel Agentury projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje Petr Uhříček.

Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka budou podobné projekty následovat na Ašsku či Chebsku. V Domově Pata, který vznikl v areálu bývalých kasáren sovětské armády, dnes žije sto jedna klientů. Kraj chce postupně přestěhovat všechny. Více než třetina z nich ale samostatný život nezvládne. I v nových domech budou mít nadále čtyřiadvacetihodinovou péči. „Budou to ale menší zařízení komunitního typu maximálně pro šest osob,“ uzavírá Daniel Lindenberg.   

Stěhování klientů z Domova Pata je rozděleno na tři etapy, první začne na začátku příštího roku. Jak dlouho bude stěhování trvat, ale zatím není jasné.

Byty pro handicapované (zdroj: ČT24)