Peněz na opravu zvoničky vybrali ve Svinarech více, hřiště z nich neopraví

Hradec Králové - Lidé ze Svinar u Hradce Králové uspořádali sbírku na obnovu stoleté dubové zvoničky na návsi. Teď jim ale hrozí, že o část z peněz, které dva roky dům od domu s kasičkou vybírali, přijdou. Co totiž ušetří na zvoničce, propadne podle zákona kraji, přestože zvonička není jediným místem v obci, které by zasloužilo obnovu. „Shodli jsme se, že uspořádáme veřejnou sbírku, z výtěžku zvoničku obnovíme a za případný zbytek vylepšíme dětské hřiště,“ uvedl spoluorganizátor veřejné sbírky Jan Košek.

Svinarští vybrali 65 tisíc, nová zvonička bude stát tisíc jenom 40. Myšlence na lepší hřiště za zbytek peněz ale zřejmě odzvonilo. „Pokud není čistý výtěžek sbírky ke stanovenému účelu využit, je příslušný krajský úřad oprávněn uložit odvedení nepoužité části výtěžku do rozpočtu kraje,“ říká totiž zákon o veřejných sbírkách.

  • „Pro náš případ je to poměrně nešťastné. Dostávali jsme dary v řádech desetikorun, stokorun a hrozí to, že bychom o část výtěžku mohli přijít,“ postěžoval si Košek.

Peníze, o které organizátoři sbírky přijdou, pak můžou krajští politici použít na cokoli, většinou se ale snaží najít projekt podobného zaměření. „Podobný případ už nastal, sbírka byla určena na charitativní účely a výtěžek byl předán organizaci, která se zabývá podobnou problematikou,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Peněz na opravu zvoničky vybrali ve Svinarech více, hřiště z nich ale neopraví (zdroj: ČT24)