Vozíčkáři „dobyli“ Český Krumlov

České Budějovice - Stovky vozíčkářů a dalších handicapovaných se o víkendu sjely do Českého Krumlova. Byli mezi nimi lidé z Česka, Slovenska i Rakouska. Památkáři jim na několik hodin zpřístupnili nedostupná nebo obtížně přístupná místa. Přes bariéry a do schodů jim pomáhaly desítky dobrovolníků.

Z hornorakouského Bad-Leonfeldenu přijel do Krumlova vozíčkář Radomír Přibyl. Na čtyřicet pět kilometrů dlouhou trasu potřeboval dva dny. Jel po silnicích nižších tříd. „Problém byl u Větřní, protože tam jsou semafory a je to tam úzké. Řidiči proto museli počkat, až projedu,“ popisuje svou cestu vozíčkář.  

Radomír Přibyl je na vozíku už téměř čtyři desetiletí. Skončil na něm po pádu z kola. Teď sestavuje průvodce pro postižené. Místa sám prověřuje, proto se zaměřil i na Krumlov. „Krumlovské náměstí je pro vozíčkáře katastrofa, tady jde o život,“ ohodnotil po příjezdu českokrumlovské náměstí Radomír Přibyl.   

Místní pro vozíčkáře už vydali speciální mapu, ukazuje, kam se mohou vydat sami a kde budou potřebovat pomoc. „Je tady řada nových atrakcí, kam bychom rádi handicapované turisty pozvali,“ říká vydavatel mapy pro vozíčkáře Martin Hák.  

Do nedostupných míst se o víkendu vydali vozíčkáři s asistenty. Čekala na ně prohlídka zámku, grafitového dolu a plavba na voru. „Vozíčkářů přijíždí každý rok stále víc. Letos jich je přihlášených zhruba dvě stě třicet,“ odhaduje organizátor Miroslav Votřel.  

Organizátorům se přihlásila stovka dobrovolníků, největší zastoupení tady měly studentky zdravotnické školy. „Bylo mezi námi i pár kluků a ti nám pomohli překonat ta těžší místa,“ uzavírá asistentka vozíčkáře Tereza Přádová. 

Podle památkářů jde o výjimečnou akci. V historických objektech vozíčkáři speciální plošiny většinou nemají, a proto se bez dobrovolníků dovnitř dostávají jen s obtížemi. Organizátoři připravují podobnou akci na příští rok. Bude opět v polovině září.

Vozíčkáři v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)